New York

Microsoft predstavio Lumije s vodenim hlađenjem, Surface Pro 4 i Surface Book

Sci-Tech / Flash | 06. 10. 2015. u 16:07 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deset tjedana nakon službenog lansiranja finalne inačice Windowsa 10, Microsoft je održao konferenciju za medije posvećenu hardveru izrađenom posebno za taj OS. Na samom početku eventa, koji se održao u New Yorku, pohvalili su se kako su se najnoviji Windowsi već nastanili na 110 milijuna uređaja.

Jedna od prvih novosti koje smo saznali jest da će Facebook izraditi univerzalne Windows 10 aplikacije za svoju društvenu mrežu, ali i za Instagram i Messenger. Nakon toga najavljeno je da će Xbox One dobiti nadogradnju na desetku nekad prije ovogodišnjih božićnih blagdana.

Nadogradnju je doživio i HoloLens, uređaj za prikazivanje virtualne stvarnosti, ili kako kažu u Microsoftu, pomiješane stvarnosti (mixed reality). Od sada uz HoloLens postoji i pripadajući kontroler, a ekipa je na pozornici predstavila i demo igre koja se igra isključivo uz ovaj VR set. Developeri koji žele HoloLens development kit mogu se prijaviti već sada, a isti će dobiti u prvom tromjesečju sljedeće godine za cijenu od 3.000 USD.

The new Microsoft wearable is once again called Microsoft Band.

Posted by The Verge on Tuesday, 6 October 2015


Nakon toga došlo je vrijeme za novi Microsoft Band – pametnu narukvicu zakrivljenog OLED ekrana prekrivenog Gorilla Glassom 3 i nešto oblijih linija. Novi Microsoft Band ima senzore za UV zračenje, monitore aktivnosti i spavanja, brojač utrošenih kalorija, kao i GPS, barometar, te podršku za Cortanu. Tu je i prateća aplikacija Microsoft Health (zvuči poznato?) koja prikuplja i analizira sve ove podatke na mobilnom telefonu ili računalu. Cijena novog Microsoft Banda bit će 249 USD, a početak prodaje (barem u SAD-u) je 30. listopada.

A bigger version of Microsoft new Lumia 950 flagship.

Posted by The Verge on Tuesday, 6 October 2015


Poslije brige za zdravlje, došlo je vrijeme za široke mase – riječ je o linijama proizvoda Lumia i Surface. Prvo je predstavljena linija proizvoda Lumia 950. Uz redovni model tu je i XL verzija. Lumije 950 donose 4- i 6-jezgrene procesore, hlađenje tekućinom, te sustav adaptivnih antena. Dolaze s veličinama ekrana 5,2 i 5,7 inča koji se odlikuju gustoćama prikaza od 564 i 518 ppi.

Tu je i kamera od 20 megapiksela, trostruka LED bljeskalica, optička stabilizacija slike, brzo punjenje, i ostale karakteristike koje smo, zahvaljujući curenju interne prezentacije, unaprijed doznali.

Uz nove Lumije može se dobaviti i Display Dock za priključivanje uređaja na vanjski zaslon (HDMI ili DisplayPort kabelom) kroz ugrađeni USB-C priključak telefona. Time Lumije postaju praktički stolna računala, a Windows 10 aplikacije to prepoznaju i glatko se prebacuju u desktop način rada. 

"Kad se vidi kako na njima radi multitasking na Office aplikacijama, potpuno je jasno zašto nove Lumije imaju vodeno hlađenje"– jedan je od komentara na društvenim mrežama.

Za kraj dijela vezanog uz telefone tu su i cijene – početnih 549 USD za Lumiju 950, 649 USD za Lumiju 950 XL, te 139 USD za usput spomenutu Lumiju 550.

Microsoft's Surface Pro 4 is thinner, lighter, and more powerful.

Posted by The Verge on Tuesday, 6 October 2015



Nakon mobitela okrenusmo se Surfaceu. Primijetili su, kažu iz Microsofta, da konkurencija kopira Surface (iPad Pro, anyone?), pa stoga idu dalje – predstavljen je Surface Pro 4 s 12,3-inčnim zaslonom (267 ppi i 5 milijuna piksela), Intel Core procesorom 6. generacije, 16 GB RAM-a i 1TB prostora za pohranu, te novom tipkovnicom s čitačem otiska prista.

Priloženi stylus (Microsoft Pen) uz novi Surface hvata se magnetom, a pruža 1024 razine pritiska, a ima i gumicu za brisanje– za razliku od "nekih" koji imaju olovku (pencil) bez nje. Iz Microsofta, dakle, nisu propustili bocnuti Apple još jednom.

Što se tiče karakteristika, Surface Pro 4 30% je brži od prethodnika i 50% brži od MacBook Aira. "MacBook Air je izvrstan proizvod. Surface Pro 4 je najbolji proizvod" – "šamaranje" Applea nastavilo se u revijalnom tonu. Novi Surface donosi četiri USB 3.0 priključka, dva DisplayPorta, te ethernet priključak na docku. Debljina mu je 8,4 milimetra. Nova tipkovnicaType Cover je čvršća i dolazi sa staklenim i 40% većim touchpadom, kao i u novoj paleti boja.

Surface Pro 4 zamišljen je kao zamjena za klasično prijenosno računalo. U prodaju kreće 26. listopada, po početnoj cijeni od 899 USD.

This is the first laptop ever built by Microsoft.

Posted by The Verge on Tuesday, 6 October 2015


Nakon toga red je bio i na novi prijenosnik u ponudi Microsofta – prema Microsoftu, savršeni laptop –Surface Book. Prijenosnik sa zaslonom od 13,5 inča, 267 ppi te 6 milijuna piksela. Osim toga odlikuje ga vrhunska tipkovnica, metalno kućište, Nvidia GeForce grafika s GDDR5 memorijom, 12 sati autonomije i najnoviji Intelovi procesori.

Najbrži je ovo 13-inčni prijenosnik ikad, tvrde iz Microsofta i kažu da je dvostruko brži nego Macbook Pro. Surface Book će također u prodaju 26. listopada, po cijeni koja je također usporediva s Appleovom – "već" od 1.499 USD.

Možda i najveće iznenađenje je što se i kod ovog uređaja ekran može odvojiti od tipkovnice. Šarke uređaja izvedene su na još neviđen način, nazvan Dynamic Fulcrum Hinge.

Uzbudljivu je konferenciju zaključio Satya Nadella koji je govorio o misiji Microsofta i svim prednostima koje donose netom predstavljeni uređaji u suradnji s Windowsima 10, prenosi BUG.

Kopirati
Drag cursor here to close