Konferencija u Montrealu

Meteorolozi upozoravaju: Strašne nepogode mogle bi nam postati svakodnevica

Sci-Tech / Flash | 21. 08. 2014. u 17:33 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učestale zračne turbulencije, tajfuni, sve više toplinskih valova - ovo nas očekuje u budućnosti, prenosi srbijanski Telegraf.

Sve ovo izneseno je na međunarodnoj konferenciji na kojoj su se sastali svjetski klimatski stručnjaci. Pet dana analizirali su promjene vremena tijekom proteklih godina te pokušali procijeniti kakve bi mogle biti posljedice.

Zemlja se iz godine u godinu sve više zagrijava. Samo u prvom desetljeću 21. stoljeća, prosječna je temperatura porasla za 0,47 Celzijeva stupnja. To znači više isparavanja vode u atmosferu. Budući da isparavanje izaziva zračna strujanja u atmosferi, predviđaju se ubrzane meteorološke promjene.

''Oblaci će se češće i brže formirati i kiše će biti obilnije što će rezultirati neočekivanim poplavama'', upozorio je Simon Wang sa Sveučilišta u Utahu.

''Valovi polarne hladnoće, poput one koja je prošle zime zahvatila veliki dio Sjeverne Amerike, pa tako i suše, bit će sve učestalije'', nastavio je Wang.

Zato bi se život u gradovima trebao prilagoditi novoj klimatskoj stvarnosti, prenosi Telegraf. Na petodnevnoj konferenciji u Montrealu održavale su se specijalizirane sjednice o toplinskim valovima te sušama, polarnim hladnoćama, obilnim padalinama, tornadima i tropskim ciklonima.

Razgovaralo se i o utjecaju klime na energetske i transportne sustave, rad osiguravajućih društava pa tako i o nužnoj suradnji javnog i privatnog sektora i znanstvene zajednice kako bi se što efikasnije riješio problem drastičnih klimatskih promjena.

Kopirati
Drag cursor here to close