Konferencija

Medijska pismenost nikada nije bila važnija

Sci-Tech / Tehnologija | 21. 09. 2017. u 13:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Druga konferencija Media Meets Literacy u organizaciji fondacije Evens, pod nazivom "Informiranje, dezinformacija, građanske kompetencije. Istraživanje izazova svijeta medija koji se brzo mijenja", počela je danas u Sarajevu. Suorganizatori konferencije koja je okupila više od 200 sudionika iz cijelog svijeta su Mediacentar Sarajevo, Fondacija Konrad Adenauer i Evropska komisija.

U uvodnim riječima organizatora iz Europske komisije Paolo Cesarini istakao je kako medijska pismenost nikad nije bila važnija nego danas, s obzirom na to da su društveni mediji sada glavni izvor informacija za građane, dok je Monique Canto-Sperber iz Evens Fondacije naglasila koliko je važno raditi na razvoju kritičkog razmišljanja građana.

Iz Fondacije Konrad Adenauer Christian Spahr izjavio je kako građani, pogotovo pri donošenju važnih političkih odluka za koga glasovati, moraju biti dobro informirani te je stoga jako važno da mediji, obrazovne institucije i politička javnost, zajednički rade na tome da se građanima pruže što kvalitetnije informacije.

Posebnu pozornost izazvalo je izlaganje pisca i istraživača Evgeniya Morozova koji propituje povezanost tehnologije i demokratizacije i koji je govorio o fenomenu post-istine kao proizvodu kapitalizma internet platformi, zagovarajući odgovorno korištenje podataka u svrhu unaprijeđenja komunikacija u društvu.

Konferencija završava 22. rujna, zaključnim govorom profesora Juliana McDougalla o korištenju medijske pismenosti.

Kopirati
Drag cursor here to close