Transparentnost

McGuffie: Istraživačko novinarstvo jedan od dijelova zdrave demokracije

Sci-Tech / Flash | 24. 03. 2015. u 13:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasnogovornik izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Andy McGuffie izjavio je danas da je istraživačko novinarstvo važno za društvo jer doprinosi transparentnosti, dobroj upravi, realiziranju prava građana na pristup informacijama i u fokus stavlja njihov interes.

Povodom predstavljanja Nagrade Europske komisije za istraživačko novinarstvo u BiH McGuffie je naglasio da istraživački novinarski rad jača povjerenje u integritet novinara te da stoga u potpunosti podržavaju istraživačko novinarstvo "kao jedan od dijelova zdrave demokracije."

''Sloboda medija je aktualna u sadašnjem trenutku u BiH'', istaknuo je McGuffie, dodajući da je osiguranje slobode medija jedan od glavnih izazova s kojima se susreće BiH, ali i druge zemlje u procesu proširenja.

Potcrtao da je sloboda izražavanja jedan od ključnih indikatora spremnosti jedne zemlje da postane članicom EU, jer to podrazumijeva opredjeljenje za demokraciju, političku odgovornost i dobru upravu.

Direktor Mediacentra Sarajevo Boro Kontić kazao je da je predstavljanje novinarske nagrade značajan trenutak, ne samo za novinarsku zajednicu već i za javno mnijenje u BiH.

''Istraživačko novinarstvo u BiH na ovaj način dobit će neku vrstu vjetra u jedra'', kazao je Kontić i pojasnio da je ovaj događaj upriličen i u Albaniji, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj.

Istaknuo je da se radi o najvećim novčanim nagradama za novinarske radove u BiH i naveo da se radi o 5.000 eura za prvoplasiranu priču, te da ukupni fond za tri najbolje priče iznosi 10.000 eura.

Nagrada za istraživačko novinarstvo dodjeljivat će se u navedenim zemljama za istraživačke priče objavljene u 2014., 2015. i 2016. godini. Na poziv koji će u BiH biti otvoren od 24. ožujka do 23. travnja moći će se kandidirati istraživački uraci o zloupotrebi vlasti i kršenju temeljnih prava, korupcije i organiziranog kriminala objavljeni u 2014. godini.

Nagradom u BiH koordinira Mediacentar Sarajevo, a regionalnu mrežu Mirovni institut u Ljubljani. Pridruženi partner programa je The Guardian Foundation iz Velike Britanije.

Kopirati
Drag cursor here to close