Istinske reforme

Mašić: Visoko obrazovanje i znanosti ne mogu ostati u županijskoj nadležnosti

Sci-Tech / Flash | 26. 09. 2014. u 10:58 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić kazao je danas u Mostaru na međunarodnoj konferenciji o elektroničkom učenju kako je njegovo ministarstvo spremno područje cijele Federacije u potpunosti ''elektronizirati'' - od dnevnika do učeničkih knjižica - te za sve ono što može unaprijediti odgojno-obrazovni proces u devetogodišnjem, srednjoškolskom i visokom obrazovanju, ako za to postoji spremnost županija.

Dodao je kako je dosadašnja praksa pokazala da visoko obrazovanje i znanosti ne mogu ostati u županijskoj nadležnosti, kao što je to bi slučaj do sada jer jednostavno ne pokazuju dovoljno dobre rezultate.

''Ja to neću dočekati na ovoj poziciji i nije bitno tko će, ali mi moramo krenuti u istinske reforme, a jedna od ključni reformi je transfer nadležnosti, barem kada je riječ o visokom obrazovanju i znanosti i njezinom podizanju na višu razinu'' kazao je ministar, naglasivši pritom kako bi to idealno bilo prebaciti na razinu BiH, a hoće li za to biti spremnosti ili neće, ostaje za vidjeti, jer ova podijeljenost i rascjepkanost, ističe on,samo dovodi do problema i jako velike nepravde.

Kao primjer velike nepravde naveo je nejednakost plaća za obavljanje istih poslova u javnom obrazovanju, te postavio pitanje kako kolega s Univeziteta "Džemal Bijedić" može imati dvostruko manju plaću od nekog svoga kolege s drugoga javnog sveučilišta, kada obojica rade u javnom interesu djece i države BiH.

''Danas govoriti i dijeliti bilo koji prostor unutar odgojno-obrazovnog sustava je apsolutno apsurdno imajući u vidu kako smo mi potpisnica ''bolonjskog procesa" još od 2003. godine koja je praktično zaživjela u cijeloj FBiH, nažalost neujednačeno, ali ja se nadam da će se te sitnice i pogreške ispraviti u razdoblju koje je pred nama jer cijela EU teži jedinstvenom obrazovnom prostoru pogotovo u sferi visokog obrazovanja'' naglasio je federalni ministar obrazovanja.

Istaknuo je i kako zatupljenost elektroničkog učenja ovisi od županije do županije.

Negdje postoje elektronske baze podataka kako bi sve što se tiče odgojno-obrazovnog procesa bilo na jednom mjestu, kao npr. u Sarajevskoj županiji, dok je u nekim drugim sredinama to manje zastupljeno, zaključio je on.

Ministar obrazovanja HNŽ-a Zlatko Hadžiomerović kazao je kako je HNŽ krenuo s elektronskim učenjem u dvije škole te da takav način obrazovanja iziskuje značajna financijska sredstva.

Dodao je kako će se probati iznaći sredstva da se takvi projekti uvedu u barem još nekoliko škola u Županiji.

Jedan od organizatora konferencije Denis Mušić naglašava kako je svrha konferencije okupiti istraživače iz cijele regije koji se bave područjem elektroničke edukacije kako bi se razmijenili podatci o svemu onome što je novo na području istraživanje te onome što nas očekuje u idućem razdoblju.

Po njegovim riječima, elektronička edukacija, uz ostalo, uključuje dijeljenje i isporuku znanja koristeći se suvremenim tehnologijama, što podrazumijeva dostupnost i isporuku znanja bilo gdje i bilo kada.

''Elektronička edukacija obuhvaća tu edukaciju u bilo kojoj dobi, a mi u značajnoj mjeri po tome pitanju zaostajemo za razvijenijim zemljama svijeta'' kazao je Mušić, dodavši kako, što se tiče fakulteta, danas imamo nekoliko njih koje se koriste tom tehnologijom, te kako nije siguran da postoji ijedna osnovna i srednja škola u BiH koje u potpunosti primjenjuju ovakav način učenja.

Za sudjelovanje na današnjoj konferenciji su prijavljeni radovi iz Turske, Kanade, Srbije, Makedonije i drugih zemlja.

Kopirati
Drag cursor here to close