Inženjerka iz Ljubuškog

Marija Herceg dobitnica nagrade Emerging Leader Award

Sci-Tech / Flash | 25. 04. 2016. u 07:50 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marija Herceg potvrda je da za žene itekako ima mjesta u području tehnologije, i to na samom vrhu.

Ova 29-godišnja IT inženjerka iz Ljubuškog dobitnica je nagrade Emerging Leader Award, koju prvi put dodjeljuje Europski centar za žene u tehnologiji.

Marija Herceg je predavačica i studentica politehničkog doktorskog studija na Fakultetu informacijskih tehnologija u Mostaru, te je predsjednica Udruge mladih Agape, a osim po društvenom aktivizmu u Hercegovini, sada je poznata IZ vizionarka u Europi.

Podrškom online učenju i virtualnim učionicama, Marija je nadmašila tešku konkurenciju

Kako je Marija za FTV rekla, dojmovi se još nisu slegli, ali sigurno hoće u utorak kada će joj nagrada biti uručena, a nagradu će, kako kaže prihvatiti kao poticaj za daljnji rad.

Podsjetimo, Marija je ranije u intervjuu za Bljesak.info rekla kako ju je sama nominacija mnogo iznenadila, ali i oduševila s obzirom na ideje koje ovaj centar promiče.

Herceg je tada objasnila istraživanje na kojem je radila, a na kojim se zasnivala nominacija.

''Budući da u formalnom i neformalnom obrazovanju radim već godinama, želja mi je istraživati tehnološka rješenja za olakšavanje učenja. Jedan dio mog života pripada društvu, a drugi tehnologiji. U radu s mladima preko formalnog, a posebno preko neformalnog obrazovanja uočila sam prilike za primjenu tehnologije koja bi dovela do značajnog napretka društva. Budući da se ništa ne događa bez razloga, odnedavno sam dobila priliku pridružiti se ekipi s Fakulteta informacijskih tehnologija, gdje sam započela predavati i istraživati o STEM/STEAM (Science, Technology, Engineering, (Art), and Mathematics) obrazovanju i njegovoj primjeni kod nas. Možda su ove ideje ambiciozne, ali uspješne zapadne ekonomije sve više indirektno zasluge daju primjeni ovakvog obrazovanja u njihovim društvima, pa zašto to ne bi bilo moguće i kod nas? U svakom slučaju vrijedi pokušati'', smatra Herceg.

Platformu za udaljeno učenje kao način ovakvog studiranja u BIH je na velika vrata uveo upravo FIT, a Marijino istraživanje ide u tom smjeru.

Intervju s Marijom pročitajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close