Zamjena proizvođača

Magistar farmacije može izvršiti izmjene propisanog lijeka

Sci-Tech / Flash | 26. 04. 2015. u 10:07 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljekarne mogu, u određenim situacijama izvršiti određene izmjene propisanog lijeka, ali točno u skladu s Pravilnikom o uvjetima za propisivanje i izdavanje lijeka u prometu na malo u Federaciji BiH.

Predsjednik Komore magistara farmacije Kantona Sarajevo Mirsad Šabaređović kaže Feni da je članom 27. spomenutog pravilnika dana mogućnost da magistar farmacije može, ako ljekarna nema propisanog lijeka, izdati lijek istog sastava i djelovanja samo od drugog proizvođača.

''Te stvari se uglavnom ne rade tako često, to su nasumični slučajevi i ni u kom slučaju ne utječu na kvalitetu pružanja farmaceutske usluge niti na sigurnost lijekova'', kazao je.

Podsjeća da u KS-u ima više od 170 ljekarni koje izdaju lijekove na recept, a godišnje se izda oko četiri milijuna recepata, te naglašava da nikad nisu imali nijednu pritužbu pacijenata na bilo koji pogrešno izdat lijek.

''Komora sve evidentira, nismo imali ni usmenih niti pismenih pritužbi. Uvjeren sam da se farmaceuti, u principu, pridržavaju pravilnika o profesionalnom izdavanju lijekova, da uz suglasnost pacijenta izdaju odgovarajući lijek koji je istog sastava i djelovanja tako da na taj način pacijent nije oštećen'', kazao je.

Kaže da je izdavanje lijekova i/li lijekovi uopće dosta osjetljivo pitanje zato što pacijenti moraju imati povjerenja prije svega u lijek koji piju, a onda i u propisivača i magistra koji izdaje lijek.

Precizira da Komora izdaje licencu za rad magistara farmacije, te da im ako se utvrdi da lijek nije izdat u skladu s Pravilnikom, može biti i oduzeta.

Kopirati
Drag cursor here to close