nevjerojatan uspjeh

Liječnici uspjeli uništiti virus HIV-a

Sci-Tech / Flash | 23. 03. 2016. u 17:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnjaci s medicinskog fakulteta Sveučilišta Temple u Philadelphiji postigli su nevjerojatan uspjeh u borbi protiv HIV virusa.

Uz pomoć CRISPR mehanizma za ‘uređivanje’ gena, uspjeli su deaktivirati DNK virusa u ljudskim T-limfocitima. Iako je postupak izveden u laboratorijskim uvjetima, radi se o iznimno obećavajućoj proceduri koja bi potencijalno mogla zauvijek izliječiti sve zaražene virusom HIV-a.

Kada virus HIV-a napada čovjekov organizam, čini to tako da svoj RNK infiltrira u T-limfocite, koji potom počnu proizvoditi brojne kopije virusa. Na taj način se zaraza širi i na druge T-limfocite do točke gdje više nisu u stanju obnašati svoju temeljnu funkciju - obranu organizma od drugih bolesti.

Antiviralni lijekovi koji se danas prepisuju za zaražene HIV-om pokušavaju spriječiti širenje virusa na zdrave T-limfocite, no nemaju nikakvog učinka na već zaražene stanice. Kada pacijenti prestanu uzimati lijekove, vrlo brzo dolazi do daljeg širenja virusa u organizmu.

No, istraživači su sada uspješno iskoristili CRISPR/Cas9 mehanizam, koji se sve češće koristi za izravno uređivanje DNK u stanicama, kako bi eliminirali HIV RNK iz zaraženih stanica.

Prema njihovim rezultatima, koji su objavljeni početkom ovog mjeseca u časopisu Nature, uspjeli su deaktivirati ključne dijelove RNK virusa HIV-a bez ikakvih štetnih posljedica po limfocite, koji su potom nastavili normalno rasti i dijeliti se. Dodatna prednost je što su istovremeno razvili i potpunu otpornost na novu zarazu virusom.

''Naši nalazi su važni na više razina'', rekao je dr. Kamel Khalili, jedan od autora istraživanja.

''Demonstriraju učinkovitost našeg sustava za uređivanje gena u eliminiranju HIV-a iz DNK T-stanica i, kako unose mutaciju u genom virusa, zauvijek onemogućavaju njegovu replikaciju. Također pokazuju kako sustav može štititi stanice od ponovne zaraze, te da je tehnologija sigurna po stanice, bez ikakvih toksičnih efekata'', rekao je Khalili.

Eksperimenti su provedeni na limfocitima zaraženih pacijenata, no procedura uklanjanja virusa provedena je u testnoj posudici, izvan ljudskog organizma. Liječnicima tek predstoji pronalaženje načina za provođenje terapije izravno na pacijentima, no istraživanje je poslužilo kao definitnivni dokaz koncepta - tehnologija postoji, samo ju treba razraditi.

Kopirati
Drag cursor here to close