Medicinari štrajkaju

Liječnici svijeta u borbi protiv ebole koja se natavlja širiti zapadnoafričkim državama

Lifestyle / Zdravlje | 02. 09. 2014. u 08:58 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liječnici svijeta počeli su sa aktivnostima koje bi pomogle u prevenciji protiv virusa ebole u Sierra Leoni, javlja Anadolu Agency (AA).

U priopćenju udruženja naglašeno je da je ebola u zapadnoj Africi najveća epidemija koja je zahvatila ovo područje. Podsjetili su da je u zemljama zahvaćenim ebolom proglašeno vanredno stanje.

Unatoč mjerama koje su poduzete, epidemija nije stavljena pod kontrolu nego je povećan broj zaraženih osoba i proširila se i u druge gradove.

Liječnici svijeta su počeli sa aktivnostima na cijelom području, posebno u Sierra Leoni te su pozvali građane i institucije da surađuju s njima.

Štrajk medicinskog osoblja

Medicinsko osoblje u zapadnoafričkoj državi Liberiji, koja je zahvaćena virusom ebole, štrajkaju zbog nezadovoljstva zaštitom na radnom mjestu i visinom plaća.

Uposlenici bolnice John-Fitzgerald-Kennedy u glavnom gradu Liberije Monroviji nezadovoljni su uvjetima rada i stupili su u štrajk sa zahtjevom da im se osigura potrebna medicinska oprema, a glasnogovornik radnika u štrajku John Tugbeh je kazao da zahtijevaju i povećanje plaća jer svoje živote izlažu velikom riziku liječeći zaražene virusom ebole.

Ističući da se u jednom od deset smrtnih slučajeva od virusa ebole radilo o medicinskom osoblju, Tugbeh je kazao da medicinsko osoblje nikada nije dobilo nikakvu zaštitu i da su mnogi zaraženi.

Posljednjih nekoliko mjeseci ebola je odnijela 1.552 života u zapadnoj Africi, a najviše u Sijera Leoneu, Gvineji i Liberiji. 

Tropski virus koji se prvi put pojavio 1976. godine u Sudanu i Demokratskoj Republici Kongo, prenosi se sa divljih životinja na čovjeka, a širi se tjelesnim izlučevinama zaražene osobe ili osobe koja je umrla od te bolesti.

Kopirati
Drag cursor here to close