Prekogranična suradnja

Laserski zahvati moći će se raditi i u ljubuškom Domu zdravlja

Sci-Tech / Svemir | 22. 09. 2017. u 06:02 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom zdravlja Ljubuški podiže kvalitetu svojih usluga na još veću razinu. To će biti moguće zahvaljujući programu prekogranične suradnje INTEREG IPA Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014.-2020., koji provodi Europska unija.

Riječ je o projektu vrijednom 625.000 eura čiji je nositelj Dom zdravlja Ljubuški, a partner je Dom zdravlja Metković. Ukupni iznos će se podijeliti popola tako da će i jedna i druga ustanova dobiti po 312.500 eura.

A najveće zasluge za to pripadaju ravnatelju ljubuškog Doma zdravlja, prim. dr. Srećku Matiću. Samoinicijativno i samozatajno upustio se u cijeli taj opsežni posao, sam sastavio projekt i javio se na natječaj, da bi priča dobila sretan završetak.

''Bilo je aplicirano preko 150 projekata iz Hrvatske, BiH i Crne Gore, prošlo ih je samo pet, a na rang-listi projekt Doma zdravlja Ljubuški je bio drugi. Prema pravilima trebalo je odrediti partnera i odabrao sam Dom zdravlja u Metkoviću. Od 625.000 eura, 85 % je nepovratnih sredstava, a 15 % snosimo mi.

Prema projektu predviđene su sljedeće nabavke za Dom zdravlja Ljubuški: kardiomobil čija je vrijednost 83.829 eura, ultrazvuk s tri glave za radiologiju u vrijednosti 40.457 eura, stomatološka stolica od 12.018 eura, laser za fizijatriju vrijedan 9.612 eura, holter za internu medicinu 3.937 eura. Za troškove menadžmenta predviđeno je 36.000 eura, organizirat ćemo u Ljubuškom Svjetski kongres palijativne medicine i za to je namijenjeno oko 8.000 eura, za uvođenje sustava ISO standarda 7.500 eura, za provođenje vježbe gorskih službi spašavanja i domova zdravlja oko 4.000 eura, za studijska putovanja, edukaciju iz palijativne skrbi oko 2.500 eura, za promidžbene i edukativne materijale 3.500 eura, za edukaciju osoblja o palijativnoj skrbi u Kliničkom centru u Tuzli oko 1.800 eura.

I na kraju imamo sredstva predviđena su za određene investicijske radove - za uređenje pristupne ceste i parkirališta u područnoj ambulanti u Vitini oko 25.000 eura i uređenje ordinacija obiteljske medicine u Domu zdravlja u Ljubuškom oko 12.500 eura'', objašnjava prim. dr. Srećko Matić, ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški za Večernji list.

Ističe da će time Dom zdravlja Ljubuški dobiti puno veću kvalitetu usluge.

''Ultrazvuk je najnovija tehnologija, imat će različite sonde i moći će se na njemu raditi sve pretrage unutarnjih organa - ultrazvuk štitnjače, abdomena, srca... Dobitkom lasera za fizijatriju, pacijenti više neće više morati privatno ići i plaćati laserske zahvate, to će imati u našem Domu zdravlja i Ljubuški će to prvi imati u Hercegovini'', zadovoljno govori ravnatelj Matić.

Cijeli ovaj projekt naslanja se i temelji na hospiciju “Božje milosti” pri ljubuškom Domu zdravlja. Bez njega ništa od ovog ne bi bilo i sad se vidi kolika je njegova vrijednost i značaj. Izgradili su ga prije nekoliko godina dvije humanitarke iz SAD-a, č.s. Muriel Geisler i gospođa Mary Wals iz udruge “Sv. Josip Radnik”, u suradnji s općinom Ljubuški.

''To što imamo mi u Ljubuškom je civilizacijski iskorak u odnosu na okruženje. Bio sam tri dana pozvan kao predavač na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, u Centar za palijativnu medicinu i edukaciju (CEPAM), i uspostavljen je kontakt s prof. Veljkom Đorđevićem, voditeljem Centra, i prof. Marijanom Braš. 22. rujna, ponovno idem u Zagreb i prof. Đorđević i ja potpisat ćemo sporazum o suradnji između Medicinskog fakulteta u Zagrebu i Doma zdravlja Ljubuški, prema kojem će Centar za palijativnu skrb Doma zdravlja Ljubuški postati edukacijski centar za palijativnu skrb za šire područje, a to je BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora'', iznosi ravnatelj Srećko Matić.

U praksi to znači da će se u ljubuškom Centru za palijativnu skrb obučavati medicinsko osoblje za palijativnu zdravstvenu zaštitu, a osim certifikata koje je dosad izdavao Medicinski fakultet u Zagrebu, sad će ih izdavati i Dom zdravlja u Ljubuškom i oni će biti jedini važeći u EU iz regije.

O mjestu i značenju dodatno govori i to da će Ljubuški biti domaćin Svjetskog kongresa palijativne medicine.

Kopirati
Drag cursor here to close