Gradovi u Bosni

Kvaliteta zraka i dalje negativna kao i prethodnih dana

Sci-Tech / Flash | 17. 01. 2017. u 08:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom jučerašnjeg dana, na mjernim mjestima u Federaciji Bosne i Hercegovine izmjerne srednje dnevne vrijednosti pojedinih polutanta su ostale uglavnom visoke, ali ipak nešto niže u odnosu na dan ranije, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

U prosjeku, za oko deset posto niže su koncentracije prašine i sumpordioksida na svim mjernim mjestima.

Najviše koncentracije prašine (lebdećih čestica) su bile u Tuzli, Lukavcu i Zenici. Prekoračenja propisanih vrijednosti za ovaj polutant zabilježena su i u Sarajevu i Jajcu.

Koncentracije sumpordioksida su bile iznad propisanih dnevnih vrijednosti u Tuzli, Lukavcu i Zenici.

FHMZ još nema podatke o kvaliteti zraka iz Kaknja, dok je veza s automatskom postajom u Živinicama privremeno prekinuta.

Prema saznanjima i iskustvima FHMZ i u ovim gradovima su očekivana svakodnevna prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti za sumpordioksid i lebdeće čestice.

Nisu zabilježena druga preoračenja propisanih vrijednosti osim za te polutante.

Na stanicama Ivan-sedlo, Goražde i Sarajevo-Bjelave tijekom jučerašnjeg dana nisu zabilježena prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti niti za jedan polutant.

Sljedećih dana očekuju se redovna prekoračenja graničnih dnevnih vrijednosti za polutante u zraku, ali sa oscilacijama tijekom dana.

Kopirati
Drag cursor here to close