Promjene na genu

Krvnim testom može se predvidjeti rizik za samoubojstvo!

Sci-Tech / Flash | 02. 08. 2014. u 10:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krvnim testom može se predvidjeti rizik za samoubojstvo! Znanstvenici s američkog sveučilišta Johns Hopkins uspjeli su dokazati da promjene na genu SKA2 pokazuju sklonost ka suicidu.

Mutacija gena

Ta mutacija može se uočiti jednostavnim testiranjem krvi, a to bi omogućilo pravovremenu intervenciju liječnika u sprečavanju samoubojstava. Smatra se među ostalim da bi ta vrsta testiranja gena SKA2 mogla biti primjerice korisna za vojnike koji se vraćaju s ratišta. Inače, taj je gen odgovoran za održavanje kontrole razine kortizola - hormona stresa.

Prevencija lijekovima

Voditelj istraživanja, psihijatar dr. Zachary Kaminsky, kaže da kako je test uspio predvidjeti rizik od samoubojstava sa 90-postotnom točnošću te da se tako može intervenirati puno ranije te spriječiti katastrofu. Test se kod onih koji su već pokušali samoubojstvo pokazao čak 96 posto točnim.

Ako postoji problem u tom genu tijelo ne može kontrolirati razinu kortizola. Ranija istraživanja pokazala su da osobe koje pokušavaju samoubojstvo imaju velike količine kortizola u organizmu. Test će pomoći liječnicima u odluci da li pacijentima dati lijekove koji smanjuju suicidalne misli.

Kopirati
Drag cursor here to close