Nova radna mjesta

Kreće izgradnja najskuplje nuklearke u povijesti

Sci-Tech / Flash | 28. 07. 2016. u 12:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Energetski div EDF je odobrio projekt vrijedan 18 milijardi funti za izgradnju nuklearne elektrane na Hinkley Pointu, u Velikoj Britaniji.

Odluka je donešena prošloga tjedna u Parizu. Sindikalni čelnici su pozdravili ovu odluku s nadom da će biti ispunjeno obećanje o otvaranju novih 25 tisuća radnih mjesta.

U izgradnji elektrane u Velikoj Britaniji sudjelovat će i francuska Vlada s 3 milijarde funti. Mnoge ekološke skupine na čelu s Greenpeaceom kritizirali su ovaj projekt i pozivali na ulaganja u druge projekte s obnovljivim izvorima energije poput vjetrenjača, piše Index.hr.

Hinkley Point će proizvoditi sedam posto energije od ukupnih potreba Velike Britanije tijekom 60 godina, na koliko se procjenjuje vijek trajanja elektrane.

Jeftina energija Francuzima i Britancima

Koristi će imati i Velika Britanija i Francuska jer su potpisale ugovor o subvenciji pa će izuzetno jeftino koristiti proizvedenu energiju.

Početak proizvodnje energije planiran je u 2025. godini, nekoliko godina kasnije nego što je planirano. Glavni je razlog kašnjenja bila nedefinirano financiranje projekta od strane EDF-a, koji je u 85- postotnom vlasništvu francuske Vlade. Francuski sindikalisti upozoravali su da bi tolika investicija mogla financijski uništiti tvrtku.

Ekonomski poticaj nakon Brexita

Uoči donošenja konačne odluke o gradnji Hinkley Pointa iz EDF-a su poručili: "Nuklearna elektrana donosi velike koristi i cjelokupnoj francuskoj industriji, jer će zapošljavati veliki broj ljudi u velikim tvrtkama, ali i manjim poduzećima u sektoru."

Britanski časnik za energetiku Kevin Coyne je također podržao projekt jer vjeruje da će Hinkley Point unaprijediti razvoj cjelokupnog zapadnoga dijela Velike Britanije zapošljavanjem tisuća novih radnika i ujedno zadovoljiti potrebe za energijom za generacije koje dolaze.

"To je toliko potreban ekonomski poticaj, posebno u kontekstu Brexita", smatra Coyne.

Projekt je osmislio bivši britanski kancelar George Osborne želeći otvoriti više radnih mjesta u Velikoj Britaniji, ali i ojačati državnu energetsku neovisnost posebno kada ležišta nafte i plina u Sjevernom moru počnu presušivati.

Kopirati
Drag cursor here to close