Sveučilište Hercegovina

Konferencija u Mostaru: Potrebno žurno pronaći i uništiti sve mine u BiH

Sci-Tech / Flash | 30. 05. 2016. u 10:32 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Iz sigurnosnih razloga potrebno žurno pronaći i uništiti sve mine, NUS i kasetnu municiju u minskim poljima na području BiH, ali se u prioritet moraju stavljati projekti prve kategorije'', poručeno je sa znanstveno–stručnog skupa ''Humanitarno razminiranje i njegov doprinos borbi protiv međunarodnog terorizma na području Bosne i Hercegovine'', koji je održan u organizaciji Sveučilišta Hercegovina u Mostaru.

Uvodnim riječima dobrodošlice u ime rektora Sveučilišta nazočnim izlagačima i posjetiteljima obratio se Gordan Radić, dekan Fakulteta međunarodnih odnosa i diplomacije. Svoja izlaganja na skupu imali su Darvin Lisica iz Sarajeva (Sigurnost i protuminske akcije), Vojo Laković iz Beograda (Međunarodni terorizam) i Davor Kolenda,  iz Mostara (Humanitarno razminiranje i međunarodni terorizam).

Zaključeno je kako je potrebno istraživati uzročno-posljedične veze između humanitarnog razminiranja i međunarodnog terorizma, što je često prouzročeno nesuglasnošću djelovanja svih aktera protuminskih akcija i sigurnosnih službi koje se bave međunarodnim i domaćim terorizmom, na području Bosne i Hercegovine.

''Humanitarno razminiranje u Bosni i Hercegovini nije dovoljno učinkovito i djelotvorno jer postoji ogromna površina urađenih projekata bez mina, ali i stradavanja ljudi i životinja u očišćenim prostorima'', poručili su sudionici konferencije.

Na skupu su sudjelovali i Mile Sadžak iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, predstavnica Ministarstva obrane BiH Marija Zelenika, general bojnik Filip Filipović, predstavnici organizacije BHMAC Milan Rezo, Ranko Banjac, Viktor Filipović i Ivica Brkić, te drugi gosti.

Kopirati
Drag cursor here to close