RIP

Komemoracija za prof.dr.sc. Velimira Laznibata na Filozofskom fakultetu u Mostaru

Sci-Tech / Flash | 05. 05. 2015. u 12:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komemoracija prof. dr. sc. Velimiru Laznibatu bit će upriličena na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru 6. svibnja (srijeda) u 12 sati u Amfiteatru Antuna Branka Šimića, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Filozofskog fakulteta.

Svojim dugogodišnjim radom ostavio je neizbrisiv trag u Mostaru, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Prof. dr. Velimir Laznibat rođen je u Makarskoj 17. veljače 1931. godine. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1954. godine. Po završetku studija zapošljava se kao profesor hrvatskosrpskog jezika u Livanjsku gimnaziju. Od 1. veljače 1966. godine prelazi za profesora Učiteljske škole u Mostaru. Tu je predavao do 30. rujna 1970. godine, a onda je prešao za profesora na Odsjek srpskohrvatski – hrvatskosrpski jezik i jugoslavenska književnost Pedagoške akademije u Mostaru, gdje je predavao Uvod u lingvistiku, te Fonetiku i morfologiju hrvatsko- srpskog jezika.

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu magistrirao je 1971. godine. Na Pedagoškoj akademiji Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru predavao je do početka rata 1992. godine. Nakon rata, doktorirao je 1997. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zadru. Doktorska disertacija nosila je naziv „Govor Dubrovnika u XVIII stoljeću“.

Utemeljitelj je i prvi voditelj Studija novinarstva Sveučilišta u Mostaru 1997. godine. Jedan je od pokretača i dugogodišnji glavni i odgovorni urednik časopisa „MOSTARIENSIA“. Objavio je više znanstvenih i stručnih radova u raznim časopisima, biltenima i zbornicima. Napisao je više studija i više sveučilišnih udžbenika. Od svih knjiga, posebnu popularnost je stekao jezični savjetnik „Učimo hrvatski“ iz 1998. godine. Također je široku primjenu stekao sveučilišni udžbenik „Retorika“ (Mostar 2000.), koji je namijenjen, prije svega, studentima novinarstva.

Kao vrstan lektor, prof. dr. Velimir Laznibat je u dugom razdoblju lektorirao brojne kazališne predstave u Narodnom pozorištu Mostar, Hrvatskom narodnom kazalištu iz Mostara, Pozorištu lutaka iz Mostara i Lutkarskom kazalištu Mostar. Bio je dugogodišnji lektor u izdavačkoj kući Prva književna komuna u Mostaru.

Lektorirao je i mnoge knjige, časopise, zbornike, monografije i razne druge publikacije.Svojim dugogodišnjim pedagoškim radom, prof. dr. Velimir Laznibat ostavio je neizbrisiv trag u školstvu Mostara i Hercegovine. Zadnje godine života proveo je u Domu za stare osobe u Splitu.

Umro je 12. travnja 2015. godine u 85. godini života. Sahranjen je u mostarskom groblju Masline u petak 17. travnja 2015. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close