Predavanje u Mostaru

Koji su posljednji digitalni trendovi i koliko BiH ide u korak s njima?

Sci-Tech / Flash | 23. 10. 2015. u 10:45 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Posljednji trendovi u digitalnoj tehnologiji' tema je predavanja koje je na mostarskom Sveučilištu u petak, 23. listopada održao osnivač i izvršni direktor iStrategyLabs – Peter Corbett.

''Kada je u pitanju vaša zemlja te razina razvijenosti na kojoj se ona nalazi mogu istaknuti da je posljednja mogućnost koja se može i treba koristiti u BiH 3D printeri, te se samo treba pojaviti poduzetnik koji bi ovo kupio i pokrenuo biznis“, kazao je Corbett koji je na današnjem predavanju pokazao primjer 3D printera koji može isprintati kuću za jedan dan, po cijeni od 10.000 KM.

Uz 3D printing, Corbett je govorio o nekoliko tehnologija koje su danas aktualne: nosive tehnologije, umjetna inteligencija te robotika. Također Corbett je predstavio i aplikaciju Clara koja funkcionira kao osobna tajnica te je dostupna svima putem Interneta.

''Postoji besplatno probno razdoblje od dva tjedna za one koji je žele iskušati te je dostupna i u vašoj zemlji'', istaknuo je Corbett koji, osim kao programer, radi kao dizajner, koncertni producent, producent TV reklama i strateg za reklamne agencije.

Aplikacija o kojoj se već puno govori i koja bi trebala postati dio svakodnevice u sljedećih godinu dana je povezana s društvenom mrežom Facebook i umjetnom inteligencijom.

''Facebook M je umjetna inteligencija s kojom komunicirate preko Facebook Messengera. Primjerice. Moj prijatelj je dobio dijete koje već ima odjeću i igračke, a meni treba ideja za poklon i onda mogu pitati Facebook M što kupiti i dobiti određeni odgovor. Usto, dobijem i sliku cipela, cijenu, gdje ih pronaći i sl. Ovo je jedan banalan primjer i samo početak aplikacije koja će potrošačima predstaviti kako zapravo funkcionira umjetna inteligencija te će im u budućnosti uštedjeti vrijeme“, pojašnjava Corbett.

Nadalje, predstavio je trendove tzv. ''nosive tehnologije'', Dorothy i Knocki. Svi koji se žele detaljnije informirati o ovim trendovima u digitalnoj tehnologiji mogu posjetiti sljedeću web stranicu.

Podsjećamo, predavanje je organiziralo Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH za studente Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta Džemal Bijedić.

Kopirati
Drag cursor here to close