37 ustanova

Kina donirala medicinsku opremu zdravstvenim ustanovama u BiH

Sci-Tech / Flash | 29. 01. 2014. u 13:41 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i predstavnici 37 zdravstvenih ustanova u BiH potpisali su danas u Sarajevu ugovore o distribuciji krajnjim korisnicima medicinske opreme donirane u okviru Sporazuma o donaciji vlade Narodne Republike Kine.

Nović je podsjetio da je medicinska oprema koja je predmet ugovora donirana u okviru donacije vlade Kine zaključenog 27. rujna 2012. a na osnovu Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj suradnji od 2005. godine.

''Današnjim potpisivanjem ugovora 37 zdravstvenih ustanova u BiH dobit će deset ultrazvučnih aparata i 40 stomatoloških setova ukupne vrijednosti oko 1,273 milijuna američkih dolara'' - kazao je Nović.

Naglasio da je od potpisivanja Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj suradnji vlada Kine kao zemlja partner pružila značajnu podršku i pomoć BiH radi postizanja trajne političke i socijalne stabilnosti i unaprijeđenja ekonomskog razvoja.

''Vlada NR Kine nastavlja podršku BiH jačanjem kapaciteta zdravstvenih ustanova i time stvaranjem uvjeta za dugoročno i održivo pružanje zdravstvenih usluga u zajednici'' - kazao je Nović izražavajući zahvalnost vladi i veleposlaniku NR Kine na ovoj za BiH veoma značajnoj pomoći.

Nović je dodao da je uvjeren da će korištenje donirane medicinske opreme biti od velikog značaja za zdravstvene ustanove i krajnje korisnike.

Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovao je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić, koji je kazao da je Vijeće ministara BiH, odnosno ova dva ministarstva primili zajedničku donaciju od NR Kine u vidu zdravstvene i poljoprivredne opreme koja je namijenjena populaciji izbjeglih i raseljenih.

''Donacija u poljoprivrednoj mehanizaciji i drugoj opremi sigurno će pomoći populaciji izbjeglih i raseljenih. Poljoprivredna oprema se montira i očekuje se da će za tri mjeseca biti dodijeljena krajnjim korisnicima'' - dodao je Ljubić.

Ultrazvučni aparati donirani su za: Klinički centar Banja Luka, Javna zdravstvena ustanova (JZU) Bolnica Prijedor, JZU Bolnica „Sveti apostol Luka„ Doboj, JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina, JZU Bolnica Zvornik, Univerzitetska bolnica Foča, JZU Bolnica Trebinje, KCUS Sarajevo, Kantonalna bolnica Bihać, i Opća bolnica Nova Bila.

Donacija u vidu stomatoloških setova namijenjena je za domove zdravlja Čajniče, Novi Grad, Gacko, „Kozma i Damjan„ Kozarska Dubica, zdravstvene centre Banja Vrućica i Brčko , te domove zdravlja Modriča, Mrkonjić-Grad , Prijedor, Visoko, Zenica, Bihać, Čapljina, Drvar, „Isak Samokovlija„ Goražde, Grude , Kakanj, Kantona Sarajevo, Kreševo, Mostar, Orašje, Stolac, Travnik, Usora, Javnu zdravstvenu nastavnu ustanovu „Mustafa Šehović“ Tuzla, Regionalni medicinski centar „Dr. Safet Mujić“ Mostar , te Stomatološki fakultet u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close