Nisu oni, a ni mi ...

Kina brani Sjevernu Koreju: Nema dokaza da su umiješani u hakerski napad na Sony

Sci-Tech / Internet | 22. 12. 2014. u 20:43 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina je priopćila u ponedjeljak da se protivi svim vrstama cyber napada ali kako nema nijednog dokaza da je Sjeverna Koreja odgovorna za hakerski napad na Sony Pictures, kako to tvrde Sjedinjene Države.

Sjeverna Koreja je negirala američke optužbe i najavila je da će uzvratiti protiv svakog američkog pokušaja odmazde, prijeteći Bijeloj kući i Pentagonu. Hakeri tvrde da su bili ljuti na Sonyjevu komediju o fiktivnom ubojstvu sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, koju je studio povukao.

Kina nije spomenula pozive Sjedinjenih Država za zajedničkom akcijom s njom i drugim zemljama na suprotstavljanju svim sličnim hakerskim napadima.

''Prije nego što donesemo bilo kakve zaključke, moramo u potpunosti uzeti u obzir sve činjenice. Kina će se baviti s tim u skladu s relevantnim međunarodnim i kineskim zakonima i u skladu s činjenicama'' izjavila je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying, prenosi Reuters.

Kazala je da je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi "potvrdio kineski stav, naglašavajući da se Kina protivi svim oblicima cyber napada i cyber terorizma" u razgovoru s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem u nedjelju.

Kina je jedini veliki sjevernokorejski saveznik, i njena uloga bila bi od ključnog značaja u svim američkim naporima da se obračuna s izoliranim državom. Sjedinjene Države u prošlosti su, međutim, optuživale i Kinu za cyber špijuniranje a američki dužnosnici su priopćili kako je moguće da su u hakerskom napadu na Sony korišteni kineski serveri kako bi se prikrilo njihovo porijeklo.

Kopirati
Drag cursor here to close