Istraživanje

Kemičar iz Srbije korak do otkrića lijeka za ebolu

Sci-Tech / Flash | 21. 05. 2015. u 06:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tim znanstvenika, na čijem je čelu srpski kemičar Bogdan A. Šolaja, profesor Kemijskog fakulteta u Beogradu i redovan član Srpske akademije znanosti i umjetnosti, otkrio je lijek kojim je uspešno tretirano do 90 posto miševa izloženih virusu ebole, objavio je “Medical Press”.

Dok neki istraživači razvijaju cjepiva da spriječe zarazu, drugi se fokusiraju na lijekove za ovu bolest. Oni istražuju niz jedinjenja, uključujući postojeće lijekove za malariju i gripu, piše Blic.rs.

Šolajin tim ispituje moguće vidove liječenja proučavanjem kategorije molekula, takozvane diazachrysenes, za koje je laboratorijskim testovima utvrđeno da nisu toksične i da su efektivne protiv najjačeg bakterijskog toksina - botulinum neurotoxin.

Tragajući za potencijalnim lekom protiv ebole, znanstvenici su suzili ispitivanje na nekoliko diazachrysenes molekula. U njihovoj studiji, čak 70 do 90 posto miševa koji su primili jedno od tri eksperimentalna jedinjenja preživelo je infekciju i nije bilo nikakvih očiglednih sporednih efekata, navodi “Medical Press”, navodi Blic.rs.

Američka Agencija za hranu i lijekove tek treba odobriti neki lijek ili cjepivo protiv virusa ebole, kojim je od izbijanja epidemije u prosincu 2013. zaraženo više od 25.000, a umrlo oko 10.000 osoba, ukazali su Šolaja, Reka G. Pančal i drugi znanstvenici u timu.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu “ACS Infektivna oboljenja”.

Kopirati
Drag cursor here to close