Špijunira vas hard disk?

Kaspersky razotkrio američki špijunski program

Sci-Tech / Flash | 17. 02. 2015. u 07:29 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski znanstvenici razotkrili špijunski program SAD-a: Amerikanci imaju software skriven na hard diskovima diljem svijeta

Američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) smislila je način kako špijunski software sakriti u hard diskove proizvođača Western Digital, Seagate, Toshiba i ostalih kompanija, što NSA omogućuje prisluškivanje većine svjetskih kompjutora, tvrde znanstvenici i bivši operativci.

Radi se o velikom broju špijunskih programa koje je otkrio Laboratorij Kaspersky, proizvođač sigurnosnih programa iz Moskve koji je otkrio niz zapadnih operacija vezanih uz kibernetičku špijunažu.

Ta tvrtka tvrdi da je u 30 zemalja otkrila osobne PC-e koji su bili inficirani s jednim ili više špijunskih programa. Najviše inficiranih kompjutora otkriveno je u Iranu, Rusiji, Pakistanu, Afganistanu, Kini, Maliju, Siriji, Jemenu i Alžiru.

Na meti su bile vladine i vojne institucije, telekomunikacijske tvrtke, banke, tvrtke za energetiku, nuklearni znanstvenici, mediji i islamski aktivisti.

Kaspersky odbija javno imenovati zemlju koja stoji iza te špijunske kampanje, ali tvrdi da je blisko povezana sa Stuxnetom, cyber-oružjem kojim je NSA napao iranska postrojenja za obogaćivanje uranija. NSA je agencija zadužena za prikupljanje elektronskih obavještajnih podataka za Sjedinjene Države.

Kopirati
Drag cursor here to close