Znanstvenici se pitaju

Kako taj mali udaljeni svijet na rubu Sunčeva sustava može biti toliko geološki aktivan

Sci-Tech / Flash | 10. 11. 2015. u 09:03 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su na površini Plutona otkrili planine koje izgledaju poput vulkana prekrivenih ledom, što postavlja nova pitanja o tome kako taj mali udaljeni svijet na rubu Sunčeva sustava može biti toliko geološki aktivan, objavljeno je u ponedjeljak.

Otkrića, objavljena na sastanku Američkog astronomskog društva u National Harbouru u Marylandu, Pluton i njegove mjesece pokazuju u puno kompliciranijem svjetlu nego su to mnogi znanstvenici i zamišljali.

Znanstvenici s projekta New Horizons, primaju podatke od NASA-ine svemirske letjelice koja je još 14. srpnja prošla pokraj Plutona. Fotografije i podaci prikupljeni prilikom prolaska još se uvijek odašilju nazad na Zemlju.

Jedno od otkrića New Horizonsa su dvije goleme planine na površini Plutona, svaka više od 150 kilometara u promjeru i visine nekoliko kilometara. Vrhovi tih planina imaju udubljenja poput onih pronađenih na vrhovima vulkana na Zemlji i Marsu.

Znanstvenici kažu kako ništa poput ovoga nikad nije bilo viđeno u vanjskim dijelovima Sunčeva sustava.

Neki od njih vjeruju da su vulkani na Plutonu nastali istjecanjem zamrznute vode, dušika i amonijaka, a ne tekuće lave kao na Zemlji.

New Horizons je na površini Plutona pronašao i nekoliko dubokih rasjeda, od kojih je najveći dugačak više od 320 kilometara a dubok oko četiri kilometra.

Činjenica da postoji toliko velikih geoloških obilježja na površini Plutona pokazuje da se njegova kora u nekom trenutku u povijesti znatno "istegnula", što bi moglo biti posljedica topline koja nastaje raspadom radioaktivnih elemenata, smatraju znanstvenici.

New Horizons bi u siječnju 2019. trebao proći pokraj još jednog zamrznutog malog svijeta u Kuiperovu pojasu, području Sunčeva sustava udaljenijem od planeta Neptuna koje je dom Plutona, njegovih mjeseca i brojnih drugih ledenih nebeskih tijela.

Kopirati
Drag cursor here to close