www.spark.ba

Kako postati dio SPARKa

Sci-Tech / Flash | 25. 05. 2015. u 17:22 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najbolju poslovnu ideju već imate, ali jeste li ju spremni predstaviti pred investorima? Dobra priprema je ključna kod ovakve vrste prezentacija jer ipak imate samo jednu priliku koju morate dobro iskoristiti, bez obzira koliko vam se odličnom čini vaša ideja.

Nije nam namjera bila učini vas nervoznima, nego pomoći u pronalasku pravog pristupa za povećanje svojih šansi pred investitorima. Pročitajte naše savjete:

1. Manje je uvijek više.

Kratki pitch je uvijek najvažniji. Preopširne prezentacije i duga objašnjenja neće impresionirati ulagače, naprotiv, odbit će ih. Pitch? Predstavite svoju ideju kratko, ali slatko. :) Budite konkretni. Investitori moraju biti uvjereni da će vaša ideja privući klijente. Ako ne privuče njih u kratkom vremenskom periodu, onda zasigurno neće privući ni klijente.

2. Nikad ne pretpostavljajte.

Uvijek budite potkovani činjenicama, a ne pretpostavkama. Budite spremi, istražite unaprijed. Većina ulagača traže poslove niskog rizika s menadžerima koji se znaju pripremiti i koji će doći najbliže onome što su obećali. Prije nego zatražite investiciju, istražite tržište i pripremite financijski plan.

3. Budite realni.

Zaintrigirati investitore o široj slici je uredu, ali morate zadržati realan pogled. Ugledni ulagači vas neće ozbiljno shvatiti ako im predstavite besmisleni financijski graf koji tvrde rast prihoda vaše tvrtke sa 1.000 KM na 50 milijuna KM u tri godine. Pokažite im tri scenarija - najbolji, realni i najgori.

4. Rim nije sagrađen u jednom danu, a nećete ni vi vašu tvrtku.

Investitori redovito izbjegavaju nadobudne timove koji tvrde da će uraditi više nego što je moguće. Prije nego zatražite investiciju, pokažite na koji ćete način stvoriti, upravljati i ispuniti zahtjeve. Dokažite da vaša tvrtka može “puzati” prije nego nauči “hodati”.

5. Nemojte biti najpametnija osoba u prostoriji.

Trebate znati što znate, ali i što ne znate, a potom pronaći ljude koji znaju to što vi ne znate. Važno je izgraditi tim od stručnjaka. Najpametniji poduzetnici u svijetu su se okružili ljudima pametnijim od njih samih.

Sad znate što vam treba da postanete dio SPARKa. Čekamo vaše ideje na spark.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close