Izvještaj

Jusić: BiH za obrazovanje Roma ne izvoji niti jednu marku

Sci-Tech / Flash | 28. 11. 2014. u 12:56 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas je u Tuzli predstavljen Specijalni izvještaj Institucije ombudsmena BiH za ljudska prava o položaju Roma u Bosni i Heregovini.

Cilj izvještaja jeste ukazati javnosti na problem koji imaju danas Romi u BiH te na važnost primjene preporuka ombudsmena o poštivanju prava Roma.

''Ono što Institucija ombudsmena primjećuje jeste da postoji različito shvatanje napretka s aspekta onoga što su vlasti uradile i s aspekta kako to posmaraju udruženja. To možemo pripisati činjenici da su Romi kao manjina dugo godina bili marginalizirani u društvu. Bez obzira na uložene napore od svih nivoa vlasti uključujući i lokalnu zajednicu, to nije dovoljno da bi se osjetili značajniji rezultati'', kazala je Jasminka Džumhur, ombudsmen za ljudska prava BiH.

Džumhur je istakla da postoje pomaći, kao što su obrazovanje i stambeno zbrinjavanje u onim lokalnim zajednicama gdje postoji interes, te da ovim tempom treba nastaviti aktivnosti i pojačati suradnju između lokalnih vlasti i predstavnika romskih udruženja.

''Moraju se uspostaviti medijatori u općinama koje će, kao ključne osobe, ostvarivati kontakt između lokalne zajednice i romske populacije'', rekla je Džumhur, te dodala da se najmanji napreci bilježe u oblasti zapošljavanja, jer tvrtke, po isteku pogodnosti, ne zadržavaju uposlenike ove populacije.

Kako je kazao Nedžad Jusić, predsjednik Udruženja Euro Rom, Romi nisu zadovoljni trenutnom situacijom u kojoj se nalaze, a naročito sredstvima koja su uložena za integraciju Roma u bh. društvo.

''Prema našim informacija BiH je sa svojim sredstvima i donatorskim sredstvima, oko 30.000.000 KM, uložila na integraciju Roma od 2009. do 2013., ali je do krajnjeg korisnika malo ili nimalo tih sredstava došlo. Zbog toga je vrlo važno što se uradio monitoring o implementaciji akcijskih planova i strategije za Rome'', kazao je Jusić.

Rekao je da je najlošija situacija u obrazovanju jer BiH ne odvaja niti jednu jedinu marku za obrazovanje Roma, dok se za zapošljavanje na godišnjoj razini izdvaja 700.000, za zdravstvenu zaštitu oko 200.000, a za stamabeno zbrinjavanje Roma oko 2.000.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close