Institut za mjeriteljstvo

Jedini mjeriteljski institut iz regije u konzorciju projekata Europskog programa

Sci-Tech / Flash | 04. 12. 2013. u 18:22 Mirsada Emrić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za mjeriteljstvo BiH (IMBIH) iz dana u dan bilježi uspjehe na međunarodnom planu i predstavlja Bosnu i Hercegovinu na najbolji način u najvažnijim svjetskim i europskim mjeriteljskim institucijama i tijelima.

25. i 26. studenog u prostorima Njemačkog nacionalnog mjeriteljskog instituta (PTB) u Berlinu održan je sastanak Komiteta europskog programa za istraživačko mjeriteljstvo (EMRP Committee), na kojem je objavljen spisak projekata koji će biti financirani i čija će realizacija započeti u proljeće 2014. godine.

U konzorcijima ovih projekata pojavljuju se najprestižniji europski nacionalni mjeriteljski instituti, a sva četiri projekta u čijim konzorcijima se nalazi Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine našla su se na vrhu ove liste.

"Radi se o tri projekta iz oblasti energije, kao i jedan projekat iz oblasti okoliša. Važno je napomenuti da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja iz regije koja je ostvarila sudjelovanje u projektima EMRP-a. Sudjelovanje u navedenim projektima je od strateškog značaja kako za Institut za mjeriteljstvo BiH tako i za razvoj znanosti i industrije u našoj zemlji. U procesu apliciranja na projekte i formiranja radnih konzorcija pažljivo su birana interesna područja projekata koja su usko vezana sa strateškim interesima u BiH. IMBiH je nakon formiranja konzorcija ostvario kontakte sa interesnom skupinom koju je i obavijestio o detaljima projekta. Tako se kao „stakeholderi“ na projektima pojavljuju Nezavisni operater sistema BiH - NOS, Iskraemeco d.o.o. BiH, Državna regulatorna komisija za električnu energiju BiH – DERG, Sarajevogas d.o.o., Hidrometeorološki zavod FBiH. Iza svih ovih projekata i naših dosadašnjih međunarodnih uspjeha stoji naš angažovan i vrijedan tim naučnika i istraživač“ kazao je Zijad Džemić, direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH.

Katarina Hafner, uposlenica i predstavnica IMBIH u EMRP komitetu, naglasila je da su osim navedenog potvrđena i sudjelovanja istraživača Instituta za mjeriteljstvo BiH na projektima putem tzv. „mobility grant-ova“.

„Na Nizozemskom mjeriteljskom institutu (VSL) ostvarili smo sudjelovanje na dva projekta: karakterizacija energetskih plinova i uspostava tzv. pametne (električne) mreže (smart grid). Oba projekta zbog svoje obimnosti i izuzetnog značaja doživjet će i nastavak kroz projekte koji započinju naredne godine. Na Engleskom mjeriteljskom institutu (NPL) naš Institut sudjeluje na dva projekta koja se tiču vremena i frekvencije. Naime, radi se o uspostavi optičkih satova koji dostižu frekvencijsku nesigurnost od 10-17 satove. Na NPL-u sudjelujemo i na projektu razvoja novog kilograma, što je jedan od najprestižnijih projekata u znanstvenom smislu. Na Njemačkom institutu (PTB) radimo na projektu iz oblasti mjerenja dužine, dok na talijanskom (INRIM) sudjelujemo na projektu vezanom za mjeriteljstvo u meteorologiji, tj. mjerenja vezana za klimatske promjene. Na Turskom institutu (UME) sudjelujemo na projektu vezanom za temperaturna mjerenja u industriji“ dodala je Katarina Hafner.

Institut za mjeriteljstvo BiH je na ovaj način postigao afirmaciju u europskim znanstvenim krugovima i otvorio vrata za sudjelovanje na budućim projektima Europskog programa za inovacije i istraživačko mjeriteljstvo (EMPIR) koji počinje iduće godine.

Zahvaljujući svom stručnom i angažiranom timu sigurno je da će ostvariti još mnoge uspjehe i uveliko približiti Bosnu i Hercegovinu europskim i svjetskim trendovima u oblasti mjeriteljstva.

Kopirati
Drag cursor here to close