U tajnosti

Jedan od direktora Googlea, srušio rekord Felixa Baumgartnera

Sci-Tech / Flash | 25. 10. 2014. u 07:46 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijanac Felix Baumgartner prije dvije godine je srušio rekord u skoku s ruba svemira u kojem je vlastitim tijelom probio i zvučni zid. Njegov rekord sada je srušio Alan Eustace (57), jedan od potpredsjednika Googlea, koji je u skoku s 41,4 km probio zvučni zid, prenosi 24sata.hr.

Svoj projekt je pripremao tri godine, a skoro do posljednjeg trena nitko nije znao hoće li skakati. 

Prema svemiru je letio bez sofisticirane kapsule ili milijunskih sponzora, a nosio je samo GoPro kameru. 

''Dok smo ga gledali kako se penje, netko nas je pitao koji je rekord. Morali smo ga ići provjeriti. Bilo je odlično srušiti taj rekord, ali iskreno, to nam nije bio glavni cilj'' rekao je za Forbes Grant Anderson, direktor tvrtke Paragon Space Development.


Na sam dan skoka Eustace je četiri sata proveo u komori s kisikom kako bi izbacio dušik iz tijela, a potom je odjenuo svemirsko odijelo, slično onome koje nose i astronauti na ISS-u. No, ovo je opremu za disanje imalo naprijed, kako bi mu na leđa stao padobran.

Odijelo je morao nositi zbog kisika, ali i pritiska. Balon koji je Eustacea nosio do stratosfere bio je punjen helijem,  no nije bio u kapsuli već su ga direktno zakvačili za modul kojeg je držao balon. 

Nešto više od dva sata trebala su mu za uspon do visine od 41.419 metara. No, kad je stigao do željene visine proveo je još pola sata uživajući u pogledu. 

''Mogu vidjeti zakrivljenost Zemlje, ali i tamu svemira i ovo je fantastično'' rekao je na toj visini. Potom se otkvačio i u slobodnom padu krenuo prema Zemlji. Za manje od dvije minute iskusio je bestežinsko stanje i probio zvučni zid, a potom se manjim padobranom stabilizirao. Na visini od 5,5 kilometara je otvorio puni padobran i sljedećih 15 minuta letio prema Zemlji.


Kopirati
Drag cursor here to close