Skup život

Je li županijama puno 30 KM za studente?

Sci-Tech / Flash | 05. 01. 2015. u 12:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za sve studente smještene u domovima u Federaciji BiH cijena smještaja i ishrane za siječanj ove godine bit će povećana za 15 KM, a hoće li tako i ostati ovisit će od rezultata dodatnih pregovora sa županijama koje sufinanciraju boravak studenata u domovima.

Predsjedavajući Zajednice studentskih centara u Federaciji BiH i direktor Studentskog centra u Sarajevu Emir Kadrić za Agenciju Fena kazao je kako je do korekcije cijena moralo doći i ponovio da je to isključivo posljedica rasta cijena na tržištu roba i usluga.

''Konkretno vode, plina, poljoprivrednih proizvoda koji su ogromna stavka u našim troškovima poslovanja odnosno izvršavanju usluga prema studentima'', kaže Kadrić i precizira kako je to prva korekcija nakon sedam godina.

Predviđeno je da od ove kalendarske godine usluge smještaja i ishrane u studentskim domovima budu više za 45 KM s tim da sudionici u sufinanciranju smještaja i ishrane studenata u domovima snose dodatnih 30 KM po studentu, a preostalih 15 KM studenti.

Direktor Kadrić pojašnjava kako je taj iznos definiran nakon analize poslovanja s prijedlogom mjera koju im je uradila neovisna revizorska kuća.

''Odgovorno tvrdim da je i tih 45 KM malo s obzirom da cijene na tržištu, naročito poljoprivrednih proizvoda, rastu. Dovoljno je otići na tržnicu pa vidjeti kakva je situacija, a najavljuju se i nova poskupljenja brašna i kruha'', kazao je.

Kadrić ističe da su dosad ZDŽ i Federalna vlada (sufinancira studente iz Livna, Goražda, RS i Posavske županije) prihvatili izdvajanje dodatnih 30 KM po studentu. Najave za to stižu i iz Tuzlanske i Unsko-sanske županije.

''Tijekom siječnja kontaktirat ćemo one koji na to još nisu pristali. Vjerujem da će sve županije prihvatiti tu korekciju od 30 KM kao subvenciju, jer mislim da je to minimum koji mogu uraditi za svoje studente'', kazao je.

Kadrić kaže da je Studentski centar Sarajevo, zajedno sa studentima, dogovorio određene aktivnosti da bi koliko je to u njihovim mogućnostima poboljšali uvjete boravka studenata u domovima.

''Naročito ćemo izvršiti pritisak na osnivača da osigura sredstva za adaptaciju, rekonstrukciju i obnavljanje kapaciteta (objekata, opreme, inventara). Mi ćemo sa svoje strane učiniti da studenti imaju što kvalitetniju uslugu boravka u studentskim domovima. To bi trebao biti primjer budućim nositeljima vlasti kako da reagiraju prema tim mladim ljudima'', kaže Kadrić.

Oni, kako kaže, ne traže ništa što već nemaju njihovi vršnjaci u državama okruženja. Tamo je, kaže, to regulirano zakonom.

''Glavna aktivnost svih nas treba biti usvajanje zakona o studentskom standardu. Federalni parlament treba, kroz zaključak, odmah dati zadatak Ministarstvu obrazovanja da nastavi aktivnosti na izradi zakona na federalnoj razini'', poručio je Kadrić.

Ističe kako donošenje tog zakona ne znači dodatna novčana sredstva i precizira da ''ona postoje za studentski standard, a kontroliranim usmjeravanjem mogu se iskoristiti maksimalno za boljitak studenata bilo da stanuju u domovima ili ne''.

Svim studentskim centrima u FBiH potrebna je korekcija cijena kako bi i dalje pružali isti nivo usluga. Studentski centar Sarajevo specifičan je po tome što su u njemu smješteni studenti izvan KS-a, za razliku od drugih centara u kojima su većinom studenti iz te županije.

Predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra Sarajevo Armin Milak navodi da su studenti svjesni da je korekcija cijena neminovna te su, u skladu s tim, spremni snositi trećinu tih troškova.

Istovremeno apeliraju na novoizabrane nositelje vlasti i županije da prihvate dvije trećine od troškova predviđenih korekcijom.

Kopirati
Drag cursor here to close