CBGI

Javne konzultacije u institucijama BIH u službi dobrobiti građana

Sci-Tech / Flash | 20. 11. 2015. u 08:11 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva u nizu obuka na temu "Upravljanje procesom javnih konzultacija u institucijama Bosne i Hercegovine" (BiH), održava se od četvrtka, 19. studenog, do petka, 20. studenog 2015. godine, u hotelu Termag na Jahorini.

Kao sudionici, državni službenici imaju priliku da nauče i steknu više informacija o razvoju kapaciteta bh. institucija vlasti, te da se dodatno osposobe da koordiniraju procese javnih konzultacija pri donošenju pravnih dokumenata na razini BiH, sa posebnim osvrtom na on-line konzultacije (eKonsultacije).

Na ovaj način će se, između ostalog, omogućiti građanima aktivno sudjelovanje u proces javnih konzultacija prilikom izrade pravnih propisa i drugih zakona.

"Zahvaljujući CBGI projektu koji financira EU i Ministarstvo pravde BiH, usvojene su izmjene u Pravilima o konzultacijama u institucijama BiH, gdje je, kao minimalan standard javnih konzultacija, uvedena mogućnost online konzultacija, a koje zapravo predstavljaju najjeftiniji i najtransparentniji način da svaki građanin koji ima internet pristup sudjleuje u procesu konzultacija pri donošenju pravnih dokumenata", naglasio je Goran Žeravčić, voditelj CBGI projekta.

Posebna pažnja se posvetila upoznavanju sudionika radionionice sa svim elementima upravljanja procesa javnih konzultacija kao što je sudjelovanje javnosti u postupku izrade pravnih propisa i drugih akata, instrumenta e-konsultacije i funkcionalnosti sustava, kao i kreiranje izještaja putem web aplikacije za online konzultacije.

Niko Grubešić, pomoćnik Ministra pravde BiH je naglasio kako će: "Uspostava institucionalnih mehanizama omogućiti aktivniji angažman javnosti u kreiranju politike, dok će sudjelovanje javnosti u oblikovanju javnih politika i njihova provedba povećati kvalitetu javnih politika i ojačati državnu odgovornost"“

Obuka se održava u okviru projekta "Izgradnja kapaciteta institucija vlasti pri angažiranju u političkom dijalogu sa predstavnicima civilnog društva u BiH" (CBGI), koji financira Europska unija u iznosu od 297,820.00 eura iz sredstava IPA 2012.

Javne konsultacije u institucijama BiH u slubi graanaPrvi u nizu treninga na temu Upravljanje procesom javnih...

Posted by CBGI on 19. studeni 2015
Kopirati
Drag cursor here to close