Pauk dupljaš

Iznenađujuće otkriće: U smrtonosnom pauku pronađen lijek za moždani udar!

Sci-Tech / Flash | 26. 03. 2017. u 07:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenci su otkrili potencijalno vrlo učinkovit lijek za liječenje mozga nakon moždanog udara, a krije se u jednom od najotrovnijih paukova na svijetu - australskog pauka dupljaša.

Otrov tog pauka toliko jak da može ubiti čovjeka u 15 minuta, no u pauku postoji i protein Hi1a koji bi učinkovito mogao liječiti moždani udar. Ispitivanja na štakorima pokazala su da je jedna doza Hi1a, ubrizgana dva sata nakon udara, smanjila oštećenja mozga za čak 80 posto. Ista doza Hi1a bila je učinkovita i nakon osam sati. Ubrizgana tada, smanjila je oštećenja mozga za oko 65 posto, piše RTL.

Klinička istraživanja na ljudima trebala bi početi za dvije godine. Vjeruje se da bi protein iz ovog smrtonosnog pauka mogao biti prvi ikada otkriveni lijek za liječenje moždanog udara.

"Maleni protein Hi1a, koji smo pronašli u pauku, blokira kanale za prepoznavanje kiseline u mozgu koji su ključni pokretači oštećenja mozga nakon udara", kazao je Glenn King sa Sveučilišta Queensland. Protein Hi1a otkriven je slučajno, dok su znanstvenici proučavali DNK pauka.

Kopirati
Drag cursor here to close