Nabavka novih aviona

Ivo Josipović: Iako su zrakoplovi stari, Hrvatska može izvršavati obaveze prema NATO-u

Sci-Tech / Flash | 25. 08. 2014. u 12:19 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Ivo Josipović u pratnji ministra obrane i načelnika Oružanih snaga obišao je zrakoplovnu vojnu bazu Pleso kod Zagreba gdje je potvrdio da je hrvatsko vojno zrakoplovstvo spremno obavljati nadzor hrvatskog zračnog prostora do 2024. godine, što je obaveza Hrvatske prema NATO savezu, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Josipović prisustvovao je prezentaciji Dražena Šćurija, zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i Protuzračne obrane (PZO) o hrvatskom vojnom zrakoplovstvu, a nakon toga u pratnji ministra obrane RH Ante Kotromanovića i načelnika glavnog stožera Oružanih snaga RH (OSRH) Drage Lovrića, je obišao hangar u kojem se sastavljaju MIG-ovi vraćeni sa remonta u Ukrajini.

- Iako su materijalni resursi, zrakoplovi i helikopteri, naročito zrakoplovi, nešto stariji, oni su dostatni i Hrvatska može izvršiti i izvršava sve one zadaće koje su potrebne", izjavio je Josipović i dodao kako do 2024. Hrvatska ima preduvjete da zračni promet bude zaštićen.

Predsjednik je poručio kako se vrijeme odluke Hrvatske o nabavci novih zrakoplova bliži te da će se morati odlučiti da li krenuti u nabavku sa partnerima ili samostalno.

Naglasio je kako je ova odluka odgađana do najpovoljnijeg trenutka s obzirom na proračunska sredstva i visok iznos kojeg je potrebno utrošiti na obnovu hrvatskog zrakoplovstva.

Josipović je ponovio kako se zalaže za to da Hrvatska zadrži svoje zrakoplovne snage, umjesto da uslugu nadzora hrvatskog zračnog prostora potraži od drugih, susjednih zemalja članica NATO saveza.

Predsjednik Republike i zapovjednik Oružanih snaga (OSRH) Ivo Josipović poručio je kako je istraga o padu vojnog zrakoplova MIG-21 koji se dogodio na Dan domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza, još uvijek u tijeku i kako će se za tjedan dana na sjednici Vijeća za obranu biti prvi put prezentirani preliminarni rezultati istrage.

Dražena Šćuri je izjavio kako u posljednjih osam mjeseci sa svega dva raspoloživa zrakoplova nije bilo moguće izvoditi dežurstva nadzora neba i provoditi potrebne vježbe letenja.

Tri su moguća uzroka pada zrakoplova prije gotovo mjesec dana kod aerodroma Pleso pri kojem se pilot katapultirao: tehnička ili ljudska pogreška i nepredviđeni događaj.

Kopirati
Drag cursor here to close