Tražena aplikacija

Ivana, Dražen i Stefan razvili aplikaciju za upozorenje na terorizam i druge opasnosti

Sci-Tech / Svemir | 23. 08. 2017. u 14:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog nesigurnosti od terorizma, ali i prirodnih katastrofa, jedan par iz Bosne i Hercegovine i njihov prijatelj iz Srbije napravili su aplikaciju za pametne telefone pod nazivom “Ping”, koja upozorava korisnike o neposrednim opasnostima.

Aplikacija “Ping” je već dostupna, a preuzelo ju je više od 20.000 osoba širom svijeta.
Dražen Žigić, jedan od autora aplikacije “Ping”, kazao je da radi na način da kada jedan korisnik primijeti opasnost bilo koje vrste jednim klikom upozori druge korisnike.
Žigić je pojasnio da je aplikaciju osmislio sa ženom Ivanom, te kolegom iz Beograda Stefanom Šerbedžijom.

“Aplikacija se koristi za obavještavanje korisnika o sigurnosnim pitanjima iz cijelog svijeta, od oluja do pljački i pucnjava”, izjavila je Ivana, koja živi s Draženom u Švicarskoj.

Žigić ističe da je aplikaciju prihvatilo više od 20.000 osoba, a u jednom trenutku “smo bili peti na listi najboljih besplatnih društvenih aplikacija”.

Većina korisnika aplikacije su u Indiji, ali se koristi i u BiH i Srbiji, piše Detektor.ba.

Ideja za razvoj aplikacije je nastala 2015. godine kada su Ivana i Dražen planirali putovanje u Pariz u vrijeme terorističkih napada.

“Napad nas je potaknuo da smislimo nešto poput ovoga, pošto na internetu nismo mogli pronaći ništa slično,” rekao je Dražen.

Korištenjem “Pinga” ne može se zaustaviti ispaljenje metka ili spriječiti napad ili oluja, ali Dražen pojašnjava da možete “dodati jedan nivo sigurnosti” za ljude u potencijalno opasnim situacijama.

Ivana dodaje da će pokušati aplikaciju povezati s vladinim institucijama, kao što su policija, vatrogasci i hitna pomoć kako bi ih osobe u opasnosti mogle lakše kontaktirati.

“Planiramo omogućiti korištenje ove aplikacije bez pristupa internetu. Može se dogoditi da korisnik nema pristup internetu, a da posjeduje važnu informaciju,” zaključuje Ivana.

Kopirati
Drag cursor here to close