Kršenje privatnosti

Italija dala rok Googleu: godinu i pol za nova pravila zaštite i objave podataka

Sci-Tech / Flash | 22. 07. 2014. u 09:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konstantna priča oko zaštite ili bolje rečeno kršenja privatnosti kada su u pitanju naši podaci na najpopularnijoj svjetskoj tražilici svako toliko dobiva nove dimenzije...

Google je praktički stalno pod „rafalnom paljbom“ raznih komisija, agencija, savjeta, pogotovo na području Europske unije koja je internetskog diva natjerala da briše podatke osoba koje to zatraže od njega.

Tu, međutim, nije kraj, sve više zemalja želi natjerati Google da promijeni način obrade naših podataka od samog starta, dakle, ne samo retroaktivno, nego od trenutka kada se podaci pojave na webu.

Pitanje je gdje će i kako završiti cijela ta „gungula“, jer kako se šire razmjeri histerije vezane uz privatnost na internetu, tako će se povećavati pritisak na Google (i ostale) kako bi promijenili politiku privatnosti u korist pojedinaca.

Teško je očekivati da će Google popustiti baš na svaki zahtjev, ali stvari se sve više i intenzivnije mijenjaju.

Posljednji u nizu „napada“ na Googleovu politiku privatnosti stiže iz Italije, čija je Agencija za zaštitu podataka dala rok od 18 mjeseci da se promijeni način prikupljanja i pogotovo obrade, odnosno objave podataka pojedinaca.

Zahtjev Italije se pojednostavljeno može svesti na sljedeće: Google će imati obavezu tražiti pristanak od svakog pojedinca na objavu njegovih podataka kod kreiranja profila na nekoj od usluga iz portfelja kompanije; u roku od dva mjeseca Google će morati udovoljiti opravdanom zahtjevu za brisanjem podataka pojedinca dostupnih na internetu, a u roku od šest mjeseci će imati obavezu brisanja tih istih podataka sa svih servera na kojima se čuvaju sigurnosne kopije.

Intencija talijanske vlade je zaštita svojih građana, pogotovo onog dijela koji ne žele dati detaljnu sliku o tome što oni zapravo rade ne internetu.

Razlika je samo u tome što će to u Italiji biti obaveza odmah u startu, dakle, kada Talijan kreira profil na Googleu, tražilica će morati tražiti njegov pristanak za objavu profila i onoga što će profil sadržavati.

Pitanje je hoće li Google udovoljiti talijanskim zahtjevima i koje bi sankcije mogao snositi ako to ne učini.

Mnogi su skloni vjerovati da će Google radije platiti kaznu nego sasvim filtrirati dostupne podatke, jer tako sam temelj Googlea polako gubi smisao. Objektivno je pitanje i hoće li ostale zemlje, u Europskoj uniji pa i šire, posegnuti za sličnim konceptom kao i Italija...

Kopirati
Drag cursor here to close