Tomislavgrad

Istražuje se podzemni tok rijeke Šujice

Sci-Tech / Flash | 02. 09. 2014. u 09:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Speleološko društvo "Mijatovi Dvori" iz Tomislavgrada nastavlja tradiciju organiziranja speleoloških, speleoronilačkih i znanstvenih ekspedicija te i ove, 2014. godine, treće zaredom organizira Međunarodnu speleoronilačku ekspediciju "Ponor Kovači - Izvor Ričine 2014“.

Suorganizatori su još Udruga "Naša baština“ Tomislavgrad - Zagreb, BIOSPELD - Biospeleološko društvo u Bosni i Hercegovini i ADIPA - Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske.

Kako navode organizatori, termin ekspedicije predviđen je u razdoblju od 3. do 7. rujna a voditelj terenskih istraživanja je Josip Marković iz Speleološkog društva "Mijatovi Dvori" Tomislavgrad.

Ekspedicijska istraživanja će biti organizirana u okviru dvije sekcije od kojih prva obuhvaća bazna speleološka i speleoronilačka istraživanja s voditeljem sekcije Mirom Šumanović dok će druga biti znanstvena uz osnovna speleološka i biospeleološka te geografska ,geološka, hidrološka, arheološka, biološka te istraživanja drugih znanstvenih područja s voditeljem sekcije mr. sc. Romanom Ozimec.

U slučaju povoljnih hidroloških uvjeta, kao predmet istraživanja organizator navodi da ove godine namjeravaju nastaviti istraživanja sustava podzemnog toka rijeke Šujice, od izvora Ričine u Vrilu, odnosno uzvodno od Zelenog jezera, prema istraženih 2 kilometra od ponora u Kovačima.

Također će ovaj put biti nastavljeno istraživanje brojnih jama i špilja u blizini, kao što je jama Gradac, špilja Dahna, te brojni drugi objekti na masivima Grabovice, Tušnice, Ljubuše, Vran planine.

Kopirati
Drag cursor here to close