Epizoda depresije

Istraživanje dokazalo da je depresija češća kod tinejdžerica

Sci-Tech / Flash | 23. 10. 2014. u 06:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživanje provedeno na američkom Sveučilištu Temple pokazalo je da tinejdžerice imaju veći rizik za depresiju u odnosu na svoje vršnjake muškarce, javlja Anadolija.

Znanstveni časopis "Clinical Psychological Science" navodi da su tinejdžerice imale veći broj simptoma depresije koji tokom promatranog razdoblja od tri godine nisu gubili na intenzitetu.

S druge strane, tinejdžeri su imali u prosjeku manji broj simptoma depresije, čiji je intenzitet tijekom istraživanja opadao.

Spomenuto istraživanje je pokazalo da je među tinejdžericama znatno češći stres povezan s odnosima koje imaju sa osoba u svome okruženju.

U istraživanju znanstvenika s američkog sveučilišta korišteni su podaci za oko 400 tinejdžerice i tinejdžera.

Inače, najnoviji statistički podaci govore da tijekom života jedna od četiri žene i jedan od osam do deset muškaraca dožive najmanje jednu epizodu depresije.

Podsjećamo, dr. Divić Nikola, specijalist psihijatrije i Danka Mihajlović, psiholozi iz Teslića su za Bljesak.info rekli kako je depresija i moralno pitanje i egzistencijalna drama, ali je primarno bolest i kao takva se liječi medikamentima.

U BiH ne postoji registar osoba koje pate od depresije, no liječnici Divić i Mihajlović kažu kako postoji procjena stručnjaka da ’’svaki osmi stanovnik naše zemlje pati od nekog oblika depresije, u turobnom, crnom i sumornom raspoloženju, što iscrpljuje životnu energije, nagriza nadu i briše životnu radost''.

Kopirati
Drag cursor here to close