Cyber rat

ISIS-ovi hakeri napali američki vojni Twitter profil i YouTube kanal

Sci-Tech / Internet | 13. 01. 2015. u 07:51 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hakeri koje se povezuje s tzv. Islamskom državom u Iraku i Siriji (ISIS) u ponedjeljak su se probili do dvije web-adrese američkog vojnog Središnjeg zapovjedništva, koje brine o području jugozapadne Azije, zanimljivom upravo ISIS-u.

Skupina koja se pojavila s nadimkom CyberCaliphate je na Twitter profil i YouTube kanalu američkog Središnjeg zapovjedništva postavila sadržaj koji daje podršku ISIS-ovoj borbi, a kako je prenio The Next Web, na Twitteru su se mogle naći poruke čiji je naglasak bio na razmjerima ISIS-ove ''cyberborbe'' koju se neće moći zaustaviti.

Ipak, Amerikanci su reagirali relativno brzo i uspjeli barem usporiti ovu fazu objavljenog naleta ISIS-ovaca. Poruke su prvo uklonjene, a nešto više od pola sata nakon napada, Twitter profil i YouTube kanal su suspendirani kako bi šteta bila što manja.

Dok se moglo prići adresi na Twitteru, ondje se nisu nalazile samo prijetnje američkoj vojsci i poruke podrške ISIS-u, već je bio postavljen i link na ''zipiranu'' datoteku s imenima i kontakt-podacima američkih vojnih dužnosnika i dokumentima o novcu s kojim se raspolaže. Nije bilo potvrđeno do čega se sve moglo doći prije nego je napad amortiziran, ali po pisanju Boston Globea, navodno je bilo pristupa i američkim planovima za rješavanje nesuglasica sa Sjevernom Korejom i Kinom. Međutim, u američkom Ministarstvu obrane tvrde da nije bilo objavljeno ništa posebno ''škakljivo''.

Slična informacija može se pronaći i u objavi američkog Središnjeg zapovjedništva koje je komentiralo napad, priloženoj uz objavu na Twitteru da je njihov profil ponovno aktivan. Trajalo je dugo, dogodilo se u utorak oko četiri ujutro po našem vremenu.

Kanal na YouTubeu za sada još nije u funkciji, a sve što se dogodilo moglo bi biti na umu američkom predsjedniku Baracku Obami, koji se upravo ovih dana bavi poboljšavanjem zakonodavstva za osiguranje veće sigurnosti na internetu. S obzirom na to, termin ovog napada izgleda zanimljivo, a možda nije bio ni slučajan.

Kopirati
Drag cursor here to close