Imate samo dvije opcije

Instalirali ste Facebook Messenger? Znate li na što ste pristali?!

Sci-Tech / Flash | 16. 09. 2014. u 17:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Facebookov Messenger na svom androidu imaju gotovo svi koji imaju i Facebook profil, iako izgleda kao odlična aplikacija koja će na jednom mjestu zadržati svu privatnu komunikaciju s vašim prijateljima, to je čini se, samo zabluda.

Postoji dobar razlog zašto su Facebook Messenger odvojili kao zasebnu aplikaciju, iz Facebooka kažu kako im je lakše skalirati i održavati posebnu aplikaciju, što je djelomično istina, ali kompanija nije naglasila što se sve skriva u uvjetima korištenja koje, većinom, niko ne čita, jer naravno kada bi sve bilo rečeno, nitko ne bi koristio aplikaciju.

Milijardu ljudi koristi Facebook na mobilnim uređajima, pravom rudniku za oglašivače, a aplikacija je besplatna.

Sve "besplatne" aplikacije mi platimo na ovaj ili onaj način. Huffington Post je zavirio malo dublje u uvjete korištenja Messengera i otkrio prilično nezgodne stvari kojih niste ni svjesni, a dopustili ste Facebooku da se koristi njima.

Prema pisanju portala Zimo, sada imate dvije opcije, obrisati aplikaciju i koristiti se mobilnom verzijom Facebooka ili jednostavno uopće ne koristiti Facebook na telefonu.

Evo koje ste stvari "poklonili" svemogućem Facebooku:

- Omogućava aplikaciji promjenu stanja mrežnog povezivanja

- Omogućava aplikaciji pozivanje telefonskih brojeva bez vaše intervencije, što može dovesti do neočekivanih troškova ili poziva. Zlonamjerne aplikacije mogu pozivati bez vaše potvrde stvarajući time trošak na vašem računu.

- Omogućava aplikaciji slanje SMS poruka. Zlonamjerne aplikacije mogu slati poruke bez vaše potvrde, što može opet dovesti do neočekivanih troškova.

- Omogućava aplikaciji snimanje zvuka mikrofonom. Ova dozvola omogućava aplikaciji snimanje zvuka u bilo kom trenutku bez vaše suglasnosti.

- Omogućava aplikaciji slikanje i snimanje videa kamerom. Ova dozvola omogućava aplikaciji korištenje fotoaparata u bilo koje vrijeme bez vaše potvrde.

- Omogućava aplikaciji čitanje zapisnika poziva vašeg uređaja, uključujući i podatke o dolaznim i odlaznim pozivima. Ova dozvola omogućava aplikacijama čuvanje podataka iz popisa poziva i zlonamjerne aplikacije mogu dijeliti podatke iz popisa poziva bez vašeg znanja.

- Omogućava aplikaciji čitanje podataka o vašim kontaktima pohranjenim na vašem uređaju, uključujući i učestalost kojom ste zvali, slali mailove ili komunicirali na druge načine s određenim pojedincima.

- Omogućava aplikaciji čitanje ličnih podataka profila koji su pohranjeni na vašem profilu kao što su vaše ime i kontakt informacije. To znači da aplikacija može identificirati osobu i može poslati vaše podatke drugima.

- Omogućava aplikaciji pristup telefonskim podešavanjima uređaja. Ova dozvola omogućava aplikaciji da utvrdi broj telefona i identifikacijski broj uređaja.

Kopirati
Drag cursor here to close