Akcija

Inspektori obučeni da provjeravaju programe na računalima

Sci-Tech / Flash | 27. 03. 2015. u 11:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon obuke, inspekcije će biti efikasnije na terenu, priopćeno je nakon skupa za tržišne inspektore Republičkog inspektorata Republike Srpske i Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) kojeg je Business Software Alliance (BSA) u BiH organizirala je na Vlašiću.

Kako je priopćeno, ''ovaj događaj predstavlja nastavak napora BSA u podršci tehnološkim inovacijama putem implementacije obrazovanja i promocije politika koje pružaju podršku zaštiti prava intelektualnog vlasništva, cyber sigurnosti, trgovine i e-poslovanja u BiH''.

Glavna tržna inspektorica Republičkog inspektorata RS-a Borka Surtov kaže da je Inspektorat Republike Srpske odlučan da se, u skladu sa svojim ovlastima, maksimalno angažira na suzbijanju zloupotreba prava intelektualnog vlasništva u Republici Srpskoj.

''S obzirom na to da je riječ o globalnom problemu, svjesni smo da će ova borba biti kontinuiran i dugotrajan proces. Zaštićeno intelektualno vlasništvo postaje predmet legalne trgovine, doprinosi suzbijanju sive ekonomije i nelojalne konkurencije, te prevenciji neovlaštenog korištenja. Za efikasno suzbijanje zloupotreba prava intelektualnog vlasništva potrebno je raditi na stvaranju jakih kontrolnih mehanizama, što podrazumijeva kontinuiranu edukaciju inspektora. Radi se o specifičnim vrstama kontrole i tehnologijama koje se svakodnevno razvijaju i napreduju, stjecanje novih znanja i vještina je preduvjet za uspješan rad'', izjavila je.

Kontinuitet rada inspekcije u pogledu zaštite prava intelektualnog vlasništva, korištenja računalnih programa i trgovine, već je dao rezultate ne samo u podizanju svijesti pravnih subjekata i građana u BiH već i u vidu pozitivne ocjene za napredak u oblasti prava intelektualnog vlasništva u najnovijem Izvještaju Europske unije o napretku u BiH.

Šef ureda direktora FUZIP-a Anis Ajdinović kaže da su tržišni inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove sa zadovoljstvom sudjelovali u radu tog seminara i pozdravljaju inicijativu BSA za organizaciju takvih treninga.

''Federalna uprava za inspekcijske poslove intenzivirat će aktivnosti vršenja inspekcijskog nadzora u pogledu zaštite intelektualne svojine na računarskim programima s ciljem osiguranja zdravije poslovne atmosfere za poslovanje i suzbijanja nelojalne konkurencije i sive ekonomije'', izjavio je.

Pojačan nadzor pomaže u poboljšanju poslovnog okruženja. Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima predstavlja temelj za zaštitu kompjuterskih programa i drugih oblika prava intelektualnog vlasništva u BiH i aktivnosti Inspektorata Republike Srpske u toj oblasti su važne posebno za ispunjavanje uvjeta definiranih od Svjetske trgovinske organizacije i u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Vanjska savjetnica pri BSA BiH Mirna Milanović-Lalić izjavila je da BSA u BiH od početka naglašava značaj zaštite prava intelektualnog vlasništva, između ostalog, i kao jednog od preduvjeta za ulazak u evropske integracije.

''Ti napori dovest će do inovacija u oblasti informacionih tehnologija, stvaranja novih radnih mjesta i ekonomskog razvoja ove zemlje kroz kreiranje boljeg poslovnog ambijenta koji će privući strane investicije'', kazala je.

Kopirati
Drag cursor here to close