3DownPrint Klub

Inovativne tehnologije u službi društvene inkluzije osoba s Down sindromom

Sci-Tech / Flash | 13. 10. 2015. u 06:29 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Listopad se u svijetu obilježava kao mjesec znanja o Down sindromu, a Udruženje ''Život sa Down sindromom FBiH'' obilježava jesen na najbolji mogući način – pokretanjem inovativnog projekta 3D tiska baziranog na tehnologijama posljednje generacije uz podršku donatora, Veleposlanstva Švicarske u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i Veleposlanstva Nizozemske.

Tehnologije posljednje generacije pružaju velike mogućnosti za učenje, razvijanje kreativnosti kao i stjecanje radnih vještina. 3D printing je trenutno u svijetu najveći hit, koja se koristi u mnogima aspektima života, od industrije i obrazovanja do umjetnosti i medicine.

Brzi razvoj ove tehnologije i sve veća dostupnost 3D pisača otvaraju nove mogućnosti primjene poput izrade prototipova proizvoda, suvenira, dijelova strojeva, raznih kućanskih predmeta, pa čak tkiva, organa, različitih proteza i dr. u  medicini.

Više od 100 djece i mladih sudjelovat će u radu 3DownPrint Kluba

Prepoznajući veliki potencijal 3D printinga za djecu i osobe s Down sindromom, Udruženje ''Život sa Down sindromom FBiH'' je osnovalo 3DownPrint Klub kroz koji će djeca i mladi s Down sindromom, zajedno sa svojim vršnjacima, uz podršku produkt dizajnera razvijati svoju kreativnost i maštu te dizajnirati produkte prema svojoj želji i potrebi. Uz pomoć 3D printera biće im omogućeno da i ono što su zamislili – isprintaju. Očekuje se da će više od 100 djece i mladih sudjelovati u radu 3DownPrint Kluba.

3DownPrint Klub će biti mjesto gdje će mladi s Down sindromom stjecati radne vještine na inovativan i kreativan način. Svi proizvodi isprintani 3D tehnologijom će biti ponuđeni na prodaju, čime se omogućuje samoodrživost ovog projekta.

''Ovo je projekt koji ima više aspekata, i obrazovni, i inkluzivni, istovremeno ulazi i u sferu socijalnog poduzetništva, koncept koji se intenzivno primjenjuje u svijetu. Zbog toga nam stručnjaci iz YEP-a pomažu u kreiranju biznis plana kojim bi ''3DownPrint Klub'' stekao samoodrživost'', rekla je Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja.

''Želimo da upotrijebimo vrhunska dostignuća iz oblasti 3D tehnologije, uključujući aditivni 3D tisak, 3D skeniranje i 3D modeliranje s ciljem povećanja prilika za uspješniju karijernu orijentaciju mladih. Donošenjem tržišne logike u cijeli Projekt nadamo se da ćemo napraviti uspješno socijalno poduzeće'', rekao je rukovoditelj Projekta zapošljavanja mladih YEP, Ranko Markuš.

Kopirati
Drag cursor here to close