strateške smjernice

Identitet i imidž: Moramo promijeniti sliku o BiH u svijetu

Sci-Tech / Flash | 21. 04. 2015. u 14:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrijeme je da Bosna i Hercegovina izvore konflikata pretvori u prednosti za brendiranje. Ovo je rečeno danas u Banjoj Luci na predstavljanju strateške smjernice za brendiranje Bosne i Hercegovine koju je izradio tim na čelu s regionalnim stručnjakom za identitet i imidž država dr.sc. Božom Skokom, profesorom na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te konzultantom agencije Millenium promocija. Naime, Friedrich Ebert Stiftung još 2010. pokrenuo je niz istraživanja vezanih uz identitet i imidž Bosne i Hercegovine, kako bi se utvrdila međusobna percepcija Bošnjaka, Hrvata i Srba te njihov odnos prema sadašnjosti i budućnosti BiH, a potom istražio imidž naše države u susjedstvu.

''Na temelju tih saznanja provedena je rasprava s vodećim bosanskohercegovačkim ekspertima iz raznih oblasti, da bi se utvrdilo koji su to identitetski potencijali Bosne i Hercegovine, zahvaljujući kojima bi ova zemlja mogla postati poznatija u svijetu i započeti proces brendiranja'', istaknula je Tanja Topić, voditeljica ureda ove zaklade u Banjoj Luci. Zahvaljujući takvom metodološkom pristupu postignuta je visoka razina suglasja, ne samo među pripadnicima različitih naroda u BiH već i među turističkim djelatnicima, gospodarstvenicima, diplomatima. Stoga publikacija „Strateške smjernice za brendiranje BiH“ predstavlja ključni dokument u daljnjim aktivnostima vezanim uz upravljanje identitetom i imidžom BiH, naglašeno je na predstavljanju.

''Bosnu i Hercegovinu se u globalnoj javnosti još povezuje isključivo s ratom, posljedicama sukoba, problemima i nefunkcioniranjem države. Ukoliko BiH želi nesmetano napredovati prema članstvu u Europskoj uniji, privući turiste i investicije te osigurati tržište za svoje proizvode mora promijeniti tu sliku, odnosno osvijestiti potencijale i prednosti i predstaviti ih svijetu. Jasno, to podrazumijeva promjenu ponašanja i komuniciranja, ali i konkretne projekte i akcije'',naglasio je dr. Skoko.

Istraživanja su pokazala da građani BiH, podjednako u sva tri naroda, najvećim potencijalima u brendiranju Bosne i Hercegovine smatraju specifičan način života, povezan s gostoljubivošću, otvorenošću, humorom te kvalitetnom gastronomijom, potom prirodne ljepote, multikulturalnost, odnosno susretište različitih religija i kultura. Stručnjaci koji su sudjelovali u istraživanjima smatraju da ne treba bježati ni od rata, jer se on ne može ignorirati a može biti osnova za slanje poruka mira, suradnje i tolerancije u suvremenoj Europi. Najveće prepreke su nefunkcioniranje države, nepostojanje konsenzusa o budućnosti BiH, ali i nekvalitetna podrška onima koji stvaraju nove vrijednosti u gospodarstvu, turizmu i sl.

Bosna i Hercegovina je zemlja iznimnih prirodnih atrakcija, poput rijeka, jezera, planina pa čak i jedne očuvane prašume. Premrežena je povijesnim lokacijama na kojima su očuvane stare utvrde - od antičkog naslijeđa i srednjeg vijeka te vremena obrane od Turaka do islamske baštine.Mnoge manifestacije se već nalaze na kulturnoj karti Europe, a simboli poput mostarskog Starog mosta, sarajevske Baščaršije, svetišta u Međugorju svjetski su poznati brendovi.

''Za ljude s Istoka ona je zanimljiva kao prva zemlja Zapada, onima sa Zapada privlačan je orijentalni štih. To je adut koji nema nijedna druga zemlja. U ovoj se državi kao nigdje u Europi susreću kršćanstvo i islam, odnosno pravoslavni istok i katolički zapad, srednja Europa, Balkan i Mediteran, što se odrazilo na kulturu, mentalitet i način života. Vrijeme je da tu različitost i raznolikost, koja je dugo bila izvor konflikta, BiH preokrene u svoju korist'', ističe dr. Božo Skoko, ističući da će to biti dug proces jer će puno ovisiti o promjenama na terenu.

Predstavljena publikacija sadrži temeljit pregled ključnih teorija, strategija i taktika u brendiranju država, potom ključna razmišljanja građana Bosne i Hercegovine o sadašnjosti i budućnosti ove države, stajališta vodećih domaćih i regionalnih stručnjaka o mogućnostima, potencijalima i preprekama na putu eventualnog brendiranja BiH, kao i svojevrsni katalog identitetskih potencijala Bosne i Hercegovine i njezinih naroda.Stoga predstavlja konkretne upute i alate za pristup brendiranju države.

Zato smo uvjereni, kažu organizatori, da će ovaj priručnik biti koristan alat svim dobronamjernim akterima prilikom promišljanja bolje budućnosti Bosne i Hercegovine i njezinih stanovnika te planiranju konkretnog procesa brendiranja, koji je pak neophodan želi li ova država zauzeti kvalitetnije mjesto na međunarodnoj političkoj i ekonomskoj pozornici.O istraživanjima, studiji i važnosti brendiranja Bosne i Hercegovine govorili su dr.sc. Radomir Nešković, profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, dr.sc. Mladen Mirosavljević, profesor javnog mnijenja na Banja Luka Collegu i Siniša Vukelić, glavni urednik portala Capital.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close