nova aplikacija

Ideja iz susjedstva: (Ne)rad parlamenta mjeriti "parlametrom"

Sci-Tech / Flash | 08. 12. 2016. u 08:19 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina mladih slovenskih programera izradila je aplikaciju "parlametar", za čiji je razvoj na javnom natječaju Googla dobila financijski poticaj od 300.000 eura, koja novinarima i široj javnosti omogućuje bolje praćenje i analizu rada parlamenta, odnosno aktivnosti, glasovanja i govora svih 90 zastupnika.

Ekipa stručnjaka neprofitne ustanove "Danas je novi dan", koja je osnovana 2012., aplikaciju je razvijala dvije godine, a aktivirana je ovog tjedna. Njeni autori vjeruju da će se aplikacijom koristiti novinari i građani zainteresirani za politiku, ali i kolege programeri koji bi sustav mogli unaprijediti te njihova iskustva primijeniti na sistematiziranje i osmišljavanje ostalih javnih baza podataka.

Preko aplikacije Parlameter.si na jednostavan se način može doći do podataka o tome kako je koji zastupnik glasovao, zastupnike je moguće grupirati prema riječima koje najčešće koriste, prema temama kojima se eksponiraju, zakonima za koje su glasovali, prema postotku prisutnosti na sjednicama i na druge načine te ih tako efikasno i ažurno kontrolirati.

Aplikacija, primjerice, omogućuje da se zastupnici grupiraju prema interesnim skupinama, a ne stranačkim bojama, jer se analizira u kojim su slučajevima glasovali u suprotnosti sa strankom kojoj pripadaju, čime je unaprijed moguće otkriti stranačke "disidente" ili političke tendencije i previranja.

Svaki od 90 zastupnika ima na parlametru svoj profil koji se može pretraživati. Program omogućuje analize i grupiranje na osnovi sadržaja svih transkripata, zaključaka i dokumenata parlamenta, kao i govora pojedinih zastupnika, na osnovi službenog transkripta koji se stalno osvježava.

Nova aplikacija koristi se bazom podataka koji su i do sada bili javno dostupni na mrežnoj stranici parlamenta, ali u nesistematiziranu obliku koji nije omogućavao analizu.

"Mi smo već dostupne podatke osmislili i vizualizirali", rekli su autori predstavljajući aplikaciju. Vjeruju da će udruge civilnog društva, u suradnji s programerima, s vremenom na sličan način obraditi te učiniti lako dostupnim za zainteresirane građane i sve ostale baze podataka kojima raspolaže država, a javnog su karaktera i važne su za javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close