Računalni softver

Ide li Varoufakis u zatvor zbog hakiranja?

Sci-Tech / Flash | 30. 07. 2015. u 13:36 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon svađa oko toga u kojem će hotelu odsjesti delegacije MMF-a, Europske komisije (EK) i Europske središnje banke (ESB), kao i oko tema o kojima će se pregovarati, grčka vlada je ipak dopustila “trojci” da odsjedne u hotelu “Atena Hilton”, ali su razgovori o trećem “planu spašavanja”, koji su započeli ovog ponedjeljka, zastali na utvrđivanju prioritetnih reformi na koje se Grčka mora obvezati.

No, valja napomenuti kako te “preliminarne” razgovore u ime “trojke” vode “tehnički eksperti”, dok bi tek ove srijede trebali doći i najviši predstavnici MMF-a, EK-a i ESB-a.

Kako bi omogućili potrebnu sigurnost za održavanje pregovora, bez prigodnih molotovljevih koktela, grčka vlada je poduzela drakonske mjere zaštite, pa je tako odlazak delegacije “trojke” u Opći računovodstveni ured osiguravalo 250 policajaca, a sve je nadgledao policijski helikopter.

Memorandum o razumijevanju kojim bi “trojka”, u zamjenu za provođenje reformi, grčkoj vladi osigurala 86 milijardi eura u iduće tri godine, trebao bi biti gotov u idućih 15 dana, kako bi se 20. kolovoza mogla refinancirati tranša duga koja Grčkoj dolazi od ESB-a.

Ipak, sve je izglednije kako se dogovor do tada neće moći postići i da će se morati dogovoriti neki prijelazni sporazum uz mostno kreditiranje do usuglašavanja Memoranduma o razumijevanju, piše splitska Slobodna Dalmacija.

Glavne teme u pregovorima na kojima inzistira “trojka” odnose se na mirovine, tržište rada, fiskalnu politiku i liberalizaciju tržišne regulacije, s tim da “trojka” inzistira na dokumentu koji bi čvrsto obvezivao Grčku na provođenje svake pojedine točke, dok grčki premijer Alexis Tsipras inzistira na “labavijem” dokumentu.

U međuvremenu su mediji objavili da je Janis Varoufakis, bivši grčki ministar financija, namjeravao hakirati softver vlastita ministarstva kako bi mogao utemeljiti rezervnu valutu i provesti multilateralna prebijanja računa između fizičkih i pravnih osoba i države.

Te informacije su procurile nakon što je javno objavljen stenogram konferencijskog telefonskog razgovora Varoufakisa, Normana Lamonta, bivšeg britanskog ministra financija, i drugih sudionika razgovora u okviru Monetarnog i financijskog foruma u Londonu.

Međutim, Varoufakis je u utorak u Financial Timesu objavio članak o tome kako je prigodom primopredaje ministarstva svom nasljedniku Euclidu Tsakalotosu 6. lipnja prezentirao i prijedlog međusobnih prijeboja računa i dugova između vjerovnika i dužnika, ali da nitko od novinara tada to nije zabilježio.

Komentirajući dio snimke u kojoj tvrdi kako je namjeravao hakirati softver svog ministarstva kako bi došao do računa fizičkih i pravnih osoba, a u svrhu omogućavanja međusobnih prijeboja dugova, Varoufakis je ustvrdio kako je to napravio iz dva razloga.

Prvi razlog je bio u tome što je, po njegovoj tvrdnji, “trojka” kontrolirala softverski program Porezne uprave, a Ministarstvo financija je moglo upravljati samo hardverom.

Drugi razlog se “naslanjao” na tu činjenicu, jer je samo tajnim hakiranjem, bez znanja “trojke”, bilo moguće prijeći na rezervnu valutu (zadužnice u eurima) i organizirati multirateralni prijeboj dugova kako bi se povećala likvidnost države i financijskog sustava.

Pritom je kazao i kako je za takav plan hakiranja znao samo njegov prijatelj iz djetinjstva, kompjutorski stručnjak, kojeg je angažirao za taj “posao”.

Međutim, Mina Andreeva, glasnogovornica Europske komisije, u utorak je demantirala da je Bruxelles kontrolirao računalni softver Ministarstva financija, tako da tek treba pričekati i vidjeti govori li Varoufakis (ne)istinu kako bi opravdao motive za hakiranje svog ministarstva ili je stvarno bila riječ o kontroli programa od strane EK-a.

Kopirati
Drag cursor here to close