Fizičari izračunali

I Turska i Rusija lagali su o padu Suhoja Su-24

Sci-Tech / Flash | 29. 11. 2015. u 22:58 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tom Van Doorsslaere i Giovanni Lapenta na blogu sveučilišta "Katholieke Universiteit Leuven", napisali su kako ruski avion kojeg su srušili Turci nije mogao pasti ni na način na koji tvrde Turci ni na onaj na koji tvrde Rusi, piše Independent.

Turska je više puta ponovila kako su ruskim pilotima poslali 10 upozorenja o kršenju zračnog prostora, a tek potom ispalili rakete u avion. Rusi tvrde kako Turska laže te da nisu dobili niakakva upozorenja.

Nakon što su vidjeli snimku rušenja tog aviona, dr. van Doorsslaere i dr. Lapenta rekli su da je prema njihovim izračunima avion putovao brže nego su izvijestili Turci.

Turski dužnosnici kazali su kako je ruski avion u njihovom zračnom prostoru bio 17 sekundi, ali fizičari su izračunali da, ukoliko je putovao brzinom od 609 kilometara na sat, avion bi preko njihova teritorija prošao za sedam sekundi.

Ako se to uzme obzir, nije vjerojatno da su Turci uspjeli izdati 10 upozorenja u pet minuta, jer bi to značilo da bi tom brzinom avion prešao 50 metara u 80 sekundi. Moguće je da je bilo upozorenja prije nego što su ušli u turski prostor.

"Kako bi turske zračne snage mogle predvidjeti da će ruske zračne snage ući u njihov prostor? Vojni avioni su vrlo agilni i u teoriji, ruski avioni mogli su se okrenuti u posljednjem trenutku kako bi izbjegli turski zračni prostor. Upozorenja koja su izdali bila su samo spekulacije u trenutku kada su izdana", mišljenja su znanstvenici, no dodaju kako ni Rusi nisu govorili cijelu istinu. Oni, naime, tvrde da je avion napravio skertanje od 90 stupnjeva nakon što je udaren te da je aktivno pokušavao izbjeći turski zračni prostor.

Astrofizičari kažu da pri toj brzini, promjena kursa od 90 stupnjeva može biti postignuta samo s objektom koji je nekoliko puta teži ili nekoliko puta brži od aviona.

"Prema našim kalkulacijama, jasno je da bi obje priče i Turske i Ruske trebale biti promatrane s dozom sumnje. Procijenjeni limit kršenja turskog zračnog prostora je maksimalno 10 sekundi. Ruske tvrdnje ne podudaraju se sa zakonima mehanike", zaključili su.

Kopirati
Drag cursor here to close