AgustaWestland AW139

Hrvatska kupila helikopter za nadzor granice vrijedan više od 15 milijuna eura

Sci-Tech / Tehnologija | 28. 06. 2016. u 16:23 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svrhu boljega nadzora hrvatske državne granice, MUP je nabavio drugi helikopter tipa AW139 koji je financiran iz Schengenskog instrumenta i koji hrvatsku policiju čini helikopterski ponajbolje opremljenom na razini Europske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon nabavke prvog helikoptera tipa AW139 u siječnju ove godine, MUP je danas na aerodromu Pleso predstavio i drugi helikopter nabavljen od talijanske tvrtke Leonardo Finmeccanica.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić je izjavio kako Hrvatska u ovom trenutku raspolaže s ponajboljim helikopterima ovoga tipa i namjene u Europi, ali i šire.

"Helikopter je nabavljen sa ciljem boljega nadzora državne granice. Hrvatska ima ambiciju postati članica europskog prostora, u tom duhu je došlo do realizacije nabavke ovoga helikoptera", kazao je ministar Orepić.

Vrijednost helikoptera je 15.700.000 eura s PDV-om, a osnovica bez poreza (12, 5 milijuna) je financirana iz Schengenskog instrumenta.

Domet helikoptera iznosi maksimalnih 1.250 kilometara, a može razviti maksimalnu brzinu od 310 km/h, prima 12 putnika i dva pilota. 

AW139 je opremljen HD video link sustavom te pripremljen za ugradnju najmodernije kamere za prepoznavanje osoba na udaljenosti od 4.000 metara i vozila na 7.000 metara.

Helikopter će služiti za nadzor hrvatske granice na kopnu i na moru sa središnjom bazom u Zagrebu.

Kopirati
Drag cursor here to close