Program

Horizont 2020: BiH se uključila u istraživanje i inovacije

Sci-Tech / Znanost | 01. 07. 2014. u 12:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pet zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija) i Republika Moldavija danas su osigurale puni pristup novom sedmogodišnjem programu Europske unije za istraživanje i inovacije, pod nazivom Horizont 2020.

Zajedno sa Robert-Jan Smitsom, generalnim direktorom za istraživanje i inovacije pri Europskoj komisiji, ovih šest zemalja potpisale su u Bruxellesu sporazume o pristupanju.

Svih šest država surađivale su s Europskom unijom u oblasti istraživanja i inovacija putem Sedmog okvirnog programa (FP7), a nastoje i dalje nadograđivati ta iskustva u okviru programa Horizont 2020.

Tajnica Europske unije za istraživanje, inovacije i znanost Máire Geoghegan-Quinn tom prilikom je izjavila kako su sporazumi koji su danas potpisani dobri za ove zemlje i dobri su za Europsku uniju.

''Povećana suradnja u oblasti istraživanja i inovacija stvorit će nove prilike za rast, konkurenciju i nova radna mjesta u svim našim ekonomijama. Pristupanje programu Horizont 2020 omogućit će mobilnost izvrsnih znanstvenika, osnažiti nacionalne istraživačke sustave, i pomoći zemljama da se integriraju u Europski istraživački prostor'', kazala je.

Istraživači, poslovni i drugi istraživački partneri iz ovih šest država već su dobro upoznati i uključeni u istraživačke projekte i mreže u Europskoj uniji. Činjenica da sve zemlje istovremeno pristupaju programu također će proširiti mogućnosti za regionalnu suradnju.

Da bi se iz programa Horizont 2020 dobio maksimum, svih šest zemalja treba nadograđivati svoja iskustva iz FP7, i unapređuju nacionalne istraživačke i inovacijske kapacitete. Iako je sudjelovanje malih i srednjih poduzeća još uvijek ograničeno, broj malih poduzeća koja se uključuju u istraživanje i inovacije raste što predstavlja još jedan kvalitetan korak prema uspješnom sudjelovanju u programu Horizont 2020, imajući u vidu veći fokus programa na cjelokupan inovacijski lanac, od laboratorije do tržišta.

Sporazumi o pristupanju, koji će se primjenjivati retroaktivno od 1. siječnja 2014., omogućit će istraživačkim i inovacijskim tijelima iz svih pet zemalja zapadnog Balkana i Moldavije da od samog početka iskoriste prilike za financiranje koje im se nude u okviru programa Horizont 2020, koji će trajati od 2014. do 2020.
S ovim današnjim potpisima, ukupno deset zemalja je trenutno pridruženo programu Horizont 2020, priopćeno je iz Europske komisije.

Kopirati
Drag cursor here to close