Odgovornost za terorizam

Hollande želi tužiti Google i Facebook zbog ekstremističkih sadržaja

Sci-Tech / Flash | 28. 01. 2015. u 09:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska vlada danas je najavila plan po kojem bi internet tvrtke mogle odgovarati zbog ekstremnih sadržaja, čak i ako ih one nisu same postavile.

Francuski predsjednik Francois Hollande želi uvesti zakon koji bi tvrtke poput Google-a i Facebooka mogao proglasiti ‘suučesnicima’ u govoru mržnje ako korisnici objave sadržaje koje vlada smatra ekstremističkima, piše Jutarnji.hr.

''Moramo djelovati na europskoj i međunarodnoj razini kako bi definirali pravni okvir po kojem bi internet platforme koje upravljaju društvenim medijima bilo odgovorne, i po kojem bi mogli dodjeljivati sankcije'', rekao je Hollande.

Francuski ministar unutarrnjih poslova Bernard Cazeneuve namjerava otputovati u SAD kako bi raspravio ovaj prijedlog sa šefovima Google-a, Microsofta, Facebooka i Twittera. Predsjednik će predložiti nacrt zakona sljedeći mjesec.
Ova najava je jedan u nizu odgovora francuskih političara na nedavne napade na satirički magazin Charlie Hebdo, nakon kojeg pozivaju na sve veće nadziranje društvenih medija.
Francuska je već druga članica EU čija vlada pokušava upravljati internetom iz potpuno populističkih razloga, piše Jutarnji.hr.
Britanski premijer David Cameron uveo je obaveznu blokadu nepoćudnih sadržaja, unatoč protivljenju stručne javnosti, nakon čega su mediji počeli ukazivati na brojne probleme sa novim sustavom, koji ne može zaustaviti napredne korisnike da pristupe sadržajima koje žele, ali zato greškom blokira pristup sasvim legitimnim i potrebnim stranicama, poput stranica za pomoć žrtvama nasilja.
Kopirati
Drag cursor here to close