MICE 2017

HNŽ u strategiji nema razvoj obrazovanja i znanosti

Sci-Tech / Flash | 12. 05. 2017. u 12:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Politika je kod nas tri do četiri puta cjenjenija nego obrazovanje, odnosno rad nastavnika na bilo kojoj razini obrazovanja'', rekao je prof. dr. Asim Peco, dekan Nastavničkog fakulteta mostarskoga Univerziteta "Džemal Bijedić" otvorivši Prvu međunarodnu konferenciju o obrazovanju (MICE 2017) u organizaciji Nastavničkog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić"

Rekao je kako ni nedavno usvojena Strategija razvoja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u svojim strateškim ciljevima nema stavku razvoja obrazovanja i znanosti, što opet svjedoči tome da vlast ne posvećuje dovoljno pozornosti toj grani društva.

''Želimo li ići putem kojim idu razvijene europske zemlje onda ćemo u dogledno vrijeme morati obrazovanje i znanost postaviti na mjesto koje im i pripada'', zaključio je prof. dr. Peco.
Rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru prof. dr. Sead Pašić se složio s njim, napominjući kako je obrazovanje osnova prosperiteta svakoga društva i države ali kako je u BiH to samo deklarativno.

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović ocijenila je kako će ova dvodnevna konferencija doprinijeti obrazovnom sustavu u BiH.

''Nije cilj konferencije da prođe u pozitivnom ozračju nego da čujemo nova znanja i činjenice i da one budu inkorporirane u novi zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju'', naglasila je ministrica Dilberović.

Ističući značaj konferencije i s tog stajališta, ministrica je izrazila mišljenje kako je vrlo važno da se struka konsultira prije izrade zakona.

Konferencija je okupila eminentne stručnjake iz Bosne i Hercegovine, ali i regije; Slovenije, Crne Gore i Srbije, te iz svijeta; Turske, Saudijske Arabije i Egipta s ciljem razmjene ideja, mišljenja i rezultata te prakse specifičnih istraživanja u oblasti obrazovanja.

Konferencija će obuhvatiti pet različitih sekcija, stručnih i umjetničkih oblasti koje se proaktivno bave suvremenim pristupima u obrazovanju: Inkluzija u obrazovanju, organizacija i upravljanje u obrazovanju, nove tehnologije i inovacije u obrazovanju, suvremeni metodološko-metodički pristupi u obrazovanju, te umjetnost i obrazovanje.

Konferencija bi trebala rezultirat i zbornikom radova kojim će se koristiti šira javnost.
Organizaciju konferencije, uz Nastavnički fakultet, podržale su partnerske institucije: Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, Edukacijski fakultet Univerziteta u Travniku, Pedagoški fakultet Univerziteta u Bihaću i Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close