Napad hakera

Hitno promijenite lozinku na društvenoj mreži LinkedIn

Sci-Tech / Flash | 21. 05. 2016. u 07:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napad hakera još 2012. godine bio je veći nego što se mislilo, a u opasnosti je oko 100 milijuna ljudi, izvijestili su iz ove društvene mreže ranije ovog tjedna.

Ako ste toliko dugo korisnik te društvene mreže, moguće je da su vaši osobni podaci i lozinke ugroženi. Ako niste mijenjali e-mail adresu sve to vrijeme, mogli biste dobiti sljedeću poruku:

Iako su lozinke bile šifrirane, hakeri su provalili većinu njih, priopćio je Lorenzo Franceschi-Bicchierai u srijedu. Drugim riječima, moguće je da su vaša e-mail adresa i lozinka trenutno u krivim rukama. To bi vam mogao postati golem problem ako istu lozinku koristite na nekoliko različitih servisa, piše Index.hr.

Ako haker vidi da vaša e-mail adresa završava s @gmail.com, mogao bi se pokušati logirati u vaš inbox s istom lozinkom. Ako uspije u tome, sve vaše poruke su mu dostupne, uključujući bankovne podatke ili šifre za druge stranice.

Kako biste se zaštitili, bilo bi dobro da odmah promijenite sve šifre koje se podudaraju s onom koju koristite na LinkedInu, počevši od vašeg e-maila. Najbolje je rješenje koristiti različite zaporke za različite servise kako biste spriječili ovakve situacije.

Također biste trebali omogućiti autentikaciju s dva faktora na svakoj stranici koja to dopušta. U tom slučaju svaki put kod logiranja na mobitel će vam stići poruka s posebnim kodom. Haker će možda imati vašu lozinku, no neće dobiti tu drugu šifru pa se neće uspjeti logirati.

Kopirati
Drag cursor here to close