Anthem

Hakerski napad: Ukradeni povjerljivi podatci milijuna korisnika u SAD-u

Sci-Tech / Flash | 10. 02. 2015. u 20:37 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od najvećih američkih osiguravajućih tvrtki Anthem pretrpjela je hakerski napad, čime su ugroženi osobni podatci klijenata. Njih oko 80 milijuna planira pokrenuti tužbu i od osiguranja tražiti odštetu.

Riječ je o jednoj od najvećih krađa podataka u povijesti. Iskopirani su povjerljivi medicinski i drugi podaci milijuna korisnika. Postoji strah da bi informacije mogle biti korištene za krađu identiteta, prenosi Al Jazeera Balkans.

"Hakeri su upali u drugu po veličini osiguravajuću kuću u Sjedinjenim Američkim Državama i ukrali imena, datume rođenja, brojeve osiguranja, poštanske adrese, e-mail adrese, informacije o radu, uključujući podatke o primanjima", navodi američki senator Jerry Moran.

Nekoliko skupina oštećenih klijenata kažu da se sada pripremaju pokrenuti pravni postupak narušavanja sigurnosti. Anthem je optužen jer nije adekvatno zaštitio svoju elektroničku bazu podataka. Iz vrtke kažu - nisu svi klijenti oštećeni.

Na internetskoj stranici tvrtke, direktor Anthema Joseph Swedish, kaže: "Na temelju onoga što sada znamo, nemamo dokaza da su kreditne kartice i medicinski podaci, kao što su potraživanja, rezultati testa ili
dijagnostički kodovi, na meti ili da su ugroženi. Tokom napada pristupili su osobnim podatcima Anthemovih saradnika, uključujući i moje."

Od ranijih slučajeva hakerskih napada među poznatijima su onaj na Sony Pictures, maloprodajni lanac Target i tvrtku Home Depot. Međutim, napad na Anthem izazvao je velike kritike od Capitol Hilla u Washingtonu. Senatori su to ocijenili kao napad bez presedana.

"Ovaj slučaj je zapanjujući zbog razmjera i mogućeg utjecaja. Klijenti koji će se eventualno naći na udaru bit će izuzetno razočarani", tvrdi senator Richard Blum.

Američke vlasti sumnjaju da je hakerski napad na Sony izvela Sjeverna Koreja. Navodno, ta država nije bila zadovoljna načinom na koji je njihov čelnik Kim Jong-un oslikan u satiričnom filmu Interview.

Ali, u slučaju Anthema, stručnjaci za internetsku sigurnost sumnjaju na kinesku vojnu jedinicu specijaliziranu za cyber-rat.

Prošle godine SAD je optužio pet članova te jedinice za pokušaj hakiranja američkih tvrtki, podsjeća novinar Al Jazeere John Hendren, koji se javio iz Chicaga.

Kina je zanijekala uključenost u te napade. Krađa medicinskog identiteta postala je unosan posao.

U petak je Anthem upozorio svoje kupce na mogući pokušaj krađe identiteta kupaca koji su se našli na udaru.

Kopirati
Drag cursor here to close