Sigurnosni propusti

Hakeri preuzeli osjetljive informacije obavještajaca i vojnika

Sci-Tech / Flash | 13. 06. 2015. u 08:02 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski hakeri izvršili su još jedan napad na sustave u američkoj administraciji i tako došli u posjed podataka o više milijuna zaposlenih, piše "Washington post". U izvještaju washingtonskog lista navedeno je da istražitelji istražuju dva različita hakerska napada koja su, kako se vjeruje, izvršena iz Kine.

Hakeri su tako uspjeli doći do podataka zaposlenih u vladi koji se nalaze u bazi podataka Ureda za upravljanje osobljem. Ta baza podatka "je vrlo osjetljiva i ima mnogo nivoa", izjavio je neimenovani američki dužnosnik za "Washington post", prenosi B92.

U izvještaju piše da su napadi "bili većih razmjera nego što se u prvom trenutku mislilo" i da se u bazi podataka možda nalaze dosijei nekih zaposlenih u CIA. "Još se ne zna da li će se ovo obiti o glavu i ljudima iz CIA. To bi bio veliki problem zato što bi mogli biti otkriveni njihovi identiteti", rekao je drugi dužnosnik.

Baza podataka o kojoj je riječ sadrži osobne informacije o zaposlenima kao što su njihova financijska povijest, podaci o ulaganjima, obiteljski podaci, kontakti sa strancima i imena susjeda i prijatelja. Savez državnih službenika je ranije ovog tjedna objavio da su hakeri pronašli osjetljive informacije o svim zaposlenim osobama u federalnoj administraciji, javlja AFP.

Glasnogovornik Ureda za upravljanje osobljem Samuel Schumah nije potvrdio da je napad izvršen iz Kine. U istrazi u kojoj je sudjelovao FBI otkriveno je "da je postojao veliki stupanj vjerovatnoće da je došlo do upada u sisteme Ureda za upravljanje osobljem koji su sadržali informacije o istragama o sadašnjim, bivšim i potencijalnim radnicima federalne vlade i o onima za koje je sprovedena istraga", rekao je on.

Schumah je dodao da njegov Ured još procjenjuje koliko je ljudi čiji su podaci pokradeni. AP navodi da bi osobni podaci zaposlenih u američkoj administraciji mogli poslužiti stranoj vladi za ucjene, lažno predstavljanje ili druge vrste eksploatiranja federalnih službenika u nastojanju da pristupe američkim tajnama ili uđu u vladine kompjuterske mreže.

Američke vlasti vjeruju da su hakeri upali u formulare koje moraju ispuniti oni koji žele da se zaposle u federalnoj administraciji. Od njih se traže vrlo osobni podaci o mentalnim bolestima, upotrebi narkotika i alkohola, ranijim uhićenjima i bankrotstvu. Oni, također, moraju navesti listu kontakata i rođaka, prenio je B92.

Kopirati
Drag cursor here to close