Mobilnost osoblja

Gratz predlaže međuentitetsku razmjenu nastavnika

Sci-Tech / Flash | 31. 08. 2015. u 13:00 T.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom nastavka bojkota nastave i protesta u povratničkim zajednicama Kotorsko, Konjević-Polje i Vrbanjci, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Dennis Gratz predlaže međuentitetsku razmjenu nastavnika kao prvo konkretno rješenje za probleme djece poratnika.

Prema priopćenju Naše stranke, Gratz time predlaže iskorak u odnosu na dvogodišnju pat-poziciju u vezi sa slučajevima diskriminacije u obrazovanju u Republici Srpskoj.

Kao federalni zastupnik će inicirati Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti da pokrene program mobilnosti nastavnog osoblja između dva entiteta, s fokusom na povratničke zajednice.

"Iz fonda koji bi to financirao otvorili bismo prostor da nastavnici iz jedne zajednice idu u drugu. Time bismo napravili iskorak u smislu međuetničke komunikacije, ali i da se problemu pristupi kroz institucionalni mehanizam, a ne ad hoc, od mjeseca do mjeseca, od problema do problema.

Zamislite koliku korist možemo imati od iskustava nastavnika iz jednoetničkih zajednica, koji odlaze u drugi grad i tamo podučavaju đake.

Isto se može iskoristiti i za pomoć u svim mjestima gdje je diskriminacija u obrazovanju prisutna. Hajde da pomognemo zajednice koje su ugrožene i izolirane kroz jednu konkretnu akciju za dobrobit svih građana i građanki", rekao je Gratz.

''U Konjević-Polju su prosvjedi počeli kad su povratnici naišli na diskriminaciju u zapošljavanju pri osnovnoj školi, manipulacijama sa sastavom školskog odbora, neravnomjernim financiranjem zgrade škole u koju idu djeca iz bošnjačke povratničke zajednice u odnosu na druge škole u bratunačkoj općini'', Gratzove su riječi.

''U trenutnim odnosima, svi udžbenici u RS-u su na jednom pismu i jednom jeziku, gotovo svi istog izdavača. Dakle, nije samo problem u nazivima jezika već što u praksi nema nikakvih napora da se učini iskorak i ponudi pravedno rješenje. Zovite predmet maternji jezik ako ćete time premostiti problem, ali se ne smije dogoditi da jedni imaju pravo na nešto a drugi ne, i to samo zbog svog imena i prezimena. Ne smije biti djece drugog reda u Bosni i Hercegovini'', dodao je.

U Bosni i Hercegovini postoje dva neprihvatljiva modela - segregacija đaka po etničkoj pripadnosti i asimilacija i nametanje stavova većinske zajednice manjini kroz obrazovni sustav.

Vlast nije učinila ništa da to promijeni, naglašava Gratz i dodaje da iz faze osuda i velikih akademskih rasprava treba konačno preći u konkretno institucionalno djelovanje.

Kopirati
Drag cursor here to close