81% mobilnog tržišta

Googleov Android prošle godine isporučen na više od milijardu uređaja diljem svijeta

Sci-Tech / Flash | 02. 02. 2015. u 16:00 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nove brojke pokazuju kako je Googleov Android dosegao čak 81 posto ukupnog mobilnog tržišta u 2014. godine, odnosno ovaj operativni sustav nalazi se na preko milijardu isporučenih uređaja prošle godine.

Ovo je ujedno i prilično velik rast, pa je tako 2013. godine Android isporučen na 780 milijuna uređaja. Iako je teško uspoređivati Appleov iOS i Android, s obzirom na potpuno drugačiju poslovnu strategiju, spomenimo i kako brojka od 15% za Appleov iOS nije nimalo loša, te znači da je ovaj operativni sustav isporučen na 192.7 milijuna Appleovih uređaja, prenosi Zimo.co.

Svima nam je poznato kako se mobilno tržište sastoji od tri velika igrača, Android, iOS i Windows Phone, koji zauzima tek 3% ukupnog tržišta, odnosno nalazi se na 39 milijuna uređaja koji su isporučeni prošle godine.

Što se tiče samo tržišta brandova, Samsung i Apple našli su se na 20-ak posto ukupnog mobilnog tržišta. Naime, Samsung je zabilježio peto uzastopno loše tromjesečje, dok je Apple s druge strane zabilježi rekordnu prodaju iPhonea 6 i 6 Plus.

Android najveći rast bilježi u Kini i Indoneziji, gdje se i sljedeće godine očekuje prilično velik rast.

Kopirati
Drag cursor here to close